Therapeute Marloes Mijnen uit Joure: “Ieder mens heeft een energoeveld”

0

JOURE – ‘Trek je schoenen maar uit en neem plaats op de stoel”, nodigt therapeute Marloes Mijnen uit Joure me uit. Een stoel staat klaar in de ligstand. Ik sta middenin een witte kamer. Aan de muur hangen allemaal posters en certificaten. Ik heb me eigenlijk helemaal niet goed ingelezen wat electro-acupunctuur inhoudt, realiseer ik me.

Systeemblokkades

Ik vraag me af of ik er verstandig aan heb gedaan me bijna niet in te lezen over wat electro-acupunctuur inhoudt. Maar gewoon over me heen laten komen, dan. “Wat ik zo meteen ga doen, is je meten. Dit doe ik bij je handen en voeten”, legt Marloes Mijnen uit. “Daar zitten alle meridiaan-punten die ik kan uitlezen. Aan de hand van de scores die zo meteen zichtbaar worden op dit apparaat en die ik invul in de lijst, kan ik zien of jij systeem blokkades in je hebt.”

Marloes Mijnen is therapeute bij Praktijk Natuurlijker Wijs uit Joure. Ik ziet het apparaat dat de meting moet doen. links van me. Ik zie dat het verbonden is met twee goudkleurige staven. Op het apparaat is een balk zichtbaar met een verdeling van 0 tot 100. Marloes pakt de twee staven en maakt ze schoon. “Ik doe dit altijd waar de klant bij is, zodat die er getuige van is, dat ze schoon zijn. Dit is erg belangrijk, want als ze niet schoon zijn, meet ik deels de resultaten van de vorige patiënt”, zeg ze.

Het zijn vaak fysieke klachten

Haar patiënten bestaan uit mensen die binnenkomen met allerlei verschillende hulpvragen. De meesten zijn ziek, maar dit hoeft niet. Ook mensen die het gevoel hebben vast te lopen, worden door haar behandeld. “Heb jij ook een hulpvraag?”, vraagt Marloes. Ik moet even denken. Het zal toch wel zo zijn, dat ik ook iets heb? Mijn leven is toch niet perfect? In seconden scan ik mijn leven, op zoek waar ik tegenaan loop. “Het zijn vaak fysieke klachten”, helpt Marloes.

In 2007 heb ik vijf maanden gebackpackt. Soms voel ik nog pijnscheuten in mijn nekwervels. Waarschijnlijk is de zware rugtas te belastend geweest. Dit is even het enige wat ik zo snel kan verzinnen. Het lijkt me een beetje een dom antwoord, maar ja. Ze kijkt me niet vreemd aan, nadat ik haar mijn hulpvraag heb gegeven. Blijkbaar komen hier meer backpackers.

Terwijl ik de schone staven in mijn handen heb, pakt Marloes een soort van pen. “Hiermee ga ik al jouw punten bij langs en ik begin bij je handen.” Het kriebelt een beetje wanneer ze ermee op een van mijn vingers prikt. Het apparaat begint te piepen. Een lichtje loopt van 0 en eindigt ergens in de buurt van de 50. “Zolang je ergens tussen de vijftig en de zeventig zit, is het goed.” Ze vult de score in op haar blad. En zo gaan we verschillende punten bij langs. Het apparaat meet hoe het is gesteld met de energievoorziening van mijn meridianen. Deze zijn energetisch verbonden met mijn organen. Gek, denk ik bij mezelf. Een klein puntje in mijn pink meet gewoon of mijn darmen het goed doen.

Heel cruciaal, de darmen

“Heel cruciaal, die darmen”, zegt Marloes. “Mensen die met een keizersnede zijn geboren, scoren hier vaak lager. Reden is, dat ze niet door het geboortekanaal langs de anus van hun moeder ter wereld zijn gekomen. Ze zijn daarom niet in aanraking geweest met die bacteriën. Tegenwoordig weten artsen dat die bacteriën nodig zijn voor een goed immuunsysteem en smeren daarom kort na de geboorte wat ontlasting onder de neus van het kind.” Voor een moment vergeet ik dat ik in de stoel zit en zie het beeld voor me van een baby met ontlasting onder zijn neus.

De volgende piepjes halen me weer terug naar het moment. Lang niet alle scores zitten bij mij tussen de vijftig en zeventig. Er zitten er zelfs een paar tussen, die eind dertig scoren. Het heeft iets te maken met de energietoevoer naar mijn zenuwen en organen. Nadat we mijn handen hebben gedaan, moet ik mijn sokken uitdoen. Ik heb mijn teennagels gelukkig net een paar dagen geleden geknipt.

“Ik denk, dat jij een tekort hebt aan vitamine D. Dit is vaak zo bij mensen met een donkere huid, ogen en haar. Jij bent waarschijnlijk een houttype. Mensen worden ingedeeld in zes elementen: water, vuur, aarde, lucht, hout en metaal.” Dat ik in de categorie hout val, vind ik wel fijn. Ik mag graag klussen en met hout bezig zijn, dus er valt wat voor te zeggen.

Misschien heb je wel een virus

De scorelijst is ingevuld. Er mankeert mij wel het een en ander. Mijn lever, nieren, darmen, longen en lymfe kunnen beter functioneren. “Misschien heb je wel een virus dat nog niet tot uiting is gekomen”, zegt Marloes. Ik vraag me af hoe handig het is om bij interviews mezelf als hoofdpersoon te nemen.

Gelukkig zijn er makkelijke oplossingen. “Ik raad je aan naar een manueel therapeut te gaan die je in een paar minuten kan helpen. Dit helpt gelijk bij het herstel van je rugklachten.” Marloes raadt me verder af spuit-deo en tandpasta met fluor te gebruiken. “Omdat je moeite hebt met ontgiften, kunnen deze stoffen zich stapelen in je lichaam, waardoor je klachten kunt ontwikkelen.”

De scores wijzen verder uit dat bepaalde middelen die zij heeft, in mijn voordeel kunnen werken om mijn meridianen weer in balans te brengen. “Aanpassing van voeding zal je helpen, maar het gebruiken van deze middelen ook.” Niet ieder middel past bij iedere persoon. Een biotensor, een energetisch testmedium, wordt ingezet. “Hiermee kan ik de middelen bij je testen. Ieder mens heeft een energieveld, ofwel aura. Zo kom ik erachter wat bij jou past.” Ze legt haar hand op mijn been en vraagt aan de biotensor of ze me mag testen. De tensor begint heftig te knikken. “Het is prima, ik kan jou meten”, zegt ze vervolgens. Ze geeft me een middel dat ik moet vasthouden. De tensor wordt gevraagd of dit het middel is, wat ik nodig heb. Nu begint ie opeens te schudden. “Dat dacht ik al, dit past niet bij jou.” Na een paar keer gevraagd te hebben met afwisselende middelen in mijn handen, is Marloes erover uit. Er zijn drie middelen, die ik kan bestellen om mezelf weer in balans te krijgen.

Op weg naar huis bedenk ik hoe wonderlijk het is, dat zo’n tensor dit aanvoelt.

Door Albert Bouwman

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend