De Ferfanger, even vrijaf voor de mantelzorger.

0

JOURE – Wanneer je langdurig zorgt voor een zieke of gehandicapte partner, ouder, kind, vriend of buur, dan ben je mantelzorger.

De zorg vraagt tijd en energie, waardoor de eigen vrije tijd er wel eens bij inschiet. Om de zorg in de thuissituatie vol te houden, is regelmatige ontspanning erg belangrijk.

U kunt hiervoor een beroep doen op de vrijwilligers van De Ferfanger (voorheen Stand-by) van Miks welzijn. Zij vervangen de mantelzorger in de thuissituatie. Door vervangende mantelzorg houden mantelzorgers de zorg beter vol.

Elvera Jansen coördineert de vrijwilligers en vertelt enthousiast over de inzet van De Ferfanger. “De belangrijkste vraag waar we ons op richten luidt: “Hoe ondersteunen we de mantelzorger op maat?” We doen ons best om mantelzorgers (structureel) te ontlasten, voor maximaal een dagdeel in de week. Na de intake zoeken we een vrijwilliger en kijken of het klikt. We bieden hulp op maat, dus afhankelijk van de vraag zoeken we naar een passende oplossing. Zo is er bijvoorbeeld een vrijwilliger die iedere donderdagmiddag – na een kop koffie samen – de krant voorleest aan een meneer, zodat zijn vrouw kan gaan volksdansen.” Een ander voorbeeld: “Soms is het ook fijn voor een mantelzorger om de handen vrij te hebben, om een boek te lezen of een middag alleen te zijn. Een van onze vrijwilligers gaat dan wandelen of winkelen met de verzorgde, zodat de mantelzorger tijd voor zichzelf heeft.”

Vlak voor de kerstdagen kwam er een bijzondere hulpvraag binnen. “De dochter van een ouder echtpaar vertelde over haar vader. Hij zingt bij een mannenkoor en kan eigenlijk alleen maar aanwezig zijn bij de repetities. Zingen tijdens een optreden lukt vaak niet, omdat dit meer tijd en voorbereiding kost en meneer dus langer van huis is. Dankzij de hulp van de dochter en een enthousiaste vrijwilliger van De Ferfanger heeft meneer met drie Kerstconcerten mee kunnen zingen. Met een gerust hart ook nog, want mevrouw was in goede handen. Prachtig toch?”

Heeft u ruimte in uw hart en agenda? En wilt u zo nu en dan of regelmatig een mantelzorger vervangen? Neem dan contact op met Miks welzijn via telefoonnummer (0513) 414 593 en vraag naar Elvera Jansen of Francien Bekius, coördinatoren Mantelzorg.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend