Familie schenkt knuffelrobots aan bewoners De Flecke

0

JOURE – De bewoners van woonzorg- en behandelcentrum De Flecke in Joure hebben sinds kort twee nieuwe huisdieren: een hond en een kat. Het zijn geen echte dieren, maar knuffelrobots. Met dank aan familie Kuindersma van Flyer Print uit Joure.

Sinds anderhalf jaar woont de moeder van Stef Kuindersma in De Flecke. Twee keer per dag komt iemand van de familie op bezoek. “In De Flecke was één robotkat. We zagen wat voor effect deze kat op onze moeder en de andere bewoners had. Eigenlijk zouden er meer knuffelrobots moeten zijn, dachten we, zodat nog meer bewoners er van kunnen genieten. Er is alleen één nadeel: ze zijn nogal prijzig. Daarom hebben we als bedrijf besloten om twee knuffelrobots aan De Flecke te schenken.”

Knuffelrobots zijn speciaal ontwikkeld voor ouderen met dementie. Voor de buitenwereld is het duidelijk dat het om een knuffel gaat, maar ouderen met dementie denken een echt diertje in hun handen te hebben. De dieren bewegen en maken geluid als je ze aanraakt. Stef: “Ik hoor alleen maar positieve verhalen van de medewerkers.” Bea Koning beaamt dat. Zij werkt als zorgkundige in De Flecke. “De bewoners nemen de dieren op schoot en praten ertegen alsof het hun vroegere huisdier is. Bovendien voelen ze zich er verantwoordelijk voor. Dat is heel bijzonder om te zien.”

Met hun zachte vacht en gezellige geluiden zijn de dieren niet alleen een aanwinst voor de bewoners, die van dieren houden. Ook voor de medewerkers en familie is het een mooi hulpmiddel om, met behulp van de dieren, contact te kunnen maken met mensen met dementie. “Door de dieren komen er bijvoorbeeld verhalen los over huisdieren, die ze vroeger hebben gehad. Bewoners, die onrustig zijn, worden er rustig van. Ja, we zijn er heel blij mee.”

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend