‘Puur genieten’ aan de waterkant bij Restaurant Helder in Boornzwaag

0

BOORNZWAAG – Lunch, diner, drankje, ontmoetingsplek pal aan het water. Wie een mooier plekje in Friesland weet, mag het zeggen.

Hartje Friese Meren. Aan tafel bij Helder en op het buitenterras een onbedorven uitzicht op het water van de Langweerder Wielen. Straks even doorvaren of doorfietsen en je bereikt Sneekermeer, Tjeukemeer, Hegemer Mar, de Fluessen.

De aanlegsteiger van de kleine jachthaven loopt helemaal tot aan ons terras aan de vaart, om precies te zijn de ScharsterRijn, even voorbij het idyllische vlekje Scharsterbrug. Vaste prik: je vrije weekend begint of eindigt bij Helder. Bekende gezichten: iedereen is er! Opgewonden verhalen over de boot, vogelgeluiden, het klapperen van lijnen tegen de mast. Meer heb je niet nodig. Hier heb je 1001 fijne redenen om samen van te genieten. De blik op het meer, de huiselijke sfeer, de kraakheldere, lekker originele menukaart!

UIT ETEN MET UITZICHT!

‘Puur genieten’ begint met een bevlogen chef-kok met duidelijke ideeën over heel goed eten, vol aandacht en passie. Terwijl jij nog druk aan het spelevaren of zonnebaden bent, is onze chef-kok Doeke de Konink al uren langzaam en geduldig aan het toveren met verse ingrediënten vol smaak. Serieuze ‘slow cooking’, maar dan lekker laagdrempelig.

Doeke is geen prater. Maar begin met hem over goed eten en misverstanden over goed eten – en hij brandt los. Om niet meer te stoppen. Samengevat: de beste, verse ingrediënten, creativiteit, geduld, onverwachte bereidingswijzen, aandacht, heel veel aandacht, daar draait het om in de keuken van Helder.

Doeke de Konink is een doener. Tegelijk ook een beetje een onvermoeibare ‘kookwetenschapper’. Hij heeft alles al geprobeerd; achter het fornuis van een hotspot op Curaçao en bij de betere restaurants in Nederland. Niet alleen de vernuftige bereidingswijzen die nu even ‘hip’ zijn, net zo goed de traditionele, bijna nostalgische technieken waarmee onze grootouders bijna alles lekkerder maakten: fermenteren, pekelen, inleggen. Puur, simpel, geen toevoegingen niet nodig zijn.

Een tikkeltje eigenwijze, tegendraadse menukaart, dat is voor Doeke ook ‘puur genieten’. Nu eens niet de voor de hand liggende, meest bekende delen van rund, varken of gevogelte, maar de avontuurlijke stukjes vlees, met hun eigen kwaliteiten. Veel meer smaak bijvoorbeeld. “Mals was een tijdje het toverwoord. Dat draai ik om: ik maak het zelf wel mals. Met de techniek die ‘sous-vide’ heet, bijvoorbeeld. Een heerlijke runderbakvette, met alleen wat olijfolie, netjes in een vacuümzakje in warm water, langzaam en geduldig voorbereiden op wat komen gaat. Precies negentien minuten en geen twintig als dat het beste is. Dán pas grillen. Waarom? Als je een ijskoude biefstuk op een hete grill legt, ‘schrikt’ die – hij krimpt in elkaar en wordt meteen iets taaier. Natuurlijk is die snelle methode de makkelijkste weg. Maar je proeft het ook. En dan is het niks voor Helder. Alles draait om aandacht!”

De chef-kok weet precies wat hij wil. Smaak. Puur. Genieten. Doeke gebruikt net zo lief klassieke, onovertroffen kooktechnieken uit oma’s tijd als spannende, speelse innovaties. Als het maar onvergetelijk lekker wordt. Helder.

 

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend