Lars Laurens uit Rohel Trainen voor het Nederlands Padelteam

0

ROHEL – Met zijn jarenlange tenniservaring als basis, speelt Lars Laurens pas een half jaar serieus padel. Dat doet hij goed.

Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt. De 17-jarige CIOS-student uit Rohel werd uitgenodigd voor selectiewedstrijden voor een plek in het Nederlands Jeugdteam, dat ons land in oktober vertegenwoordigt op de WK Padel in Valencia.

Lars Laurens volgt aan het CIOS in Heerenveen de opleiding Trainer/Coach Tennis. “Ik tennis al tien jaar. Ik ben begonnen in Ouwsterhaule, ging later naar Joure en heb ook in Heerenveen en Sneek getraind. Kort geleden ben ik overgehaald om padel te gaan spelen. Ja, overgehaald, want eigenlijk had ik daar eerst helemaal niet zoveel zin in. Tennis is mijn vertrouwde sport en padel is nieuw voor mij. Maar nu ben ik blij dat ik het heb gedaan, want padel is zo leuk. De rally’s zijn langer dan bij tennis. Er zit meer spel in. Een smash komt bijvoorbeeld via de glazen wand weer terug in het veld, waardoor je nog kans hebt om de rally voort te zetten. Bij tennis vliegt de bal bij een smash meestal langs je heen en dan is de rally voorbij. En bij padel kun je na een verloren rally toch blij zijn met hoe je speelde omdat er meestal een leuke slagenwisseling aan vooraf is gegaan.”

Bandeja

Samen met onder andere vader Ruud staat Lars vaak op de padelbaan in Joure. “Op dit moment oefenen we een nieuwe slag, ‘de bandeja’. Dat is een soort smash met een ‘ondergesneden’ effect”, vertelt Ruud. “Je raakt de bal bovenhands, maar slaat eronderdoor, waardoor er een ‘onderspin’-effect ontstaat. Wanneer je erin slaagt om de bal door de hoek te slaan en daarbij dus twee keer het glas weet te raken, blijft deze erg laag en is het voor de tegenstander lastig retourneren.” “Dat is dus een typische slag, die alleen voorkomt bij padel en waar je veel op moet oefenen”, vult Lars aan. Ruud: “Voor de padelspelers in Joure is het leuk dat tennis-/padelleraar Sido Nijholt speler is van het Nederlands Team. Hij speelt met en tegen de Nederlandse top, waar jong talent hier veel van kan leren.”

Links- en rechtshandig koppel

Inmiddels behoort Lars tot de acht beste padelspelers tot en met 18 jaar van Nederland. Hij hoopt door te dringen tot de beste vier om ons land te mogen vertegenwoordigen in het buitenland. Lars is linkshandig. Dat is een voordeel want er zijn meer rechtshandige spelers en een ideaal paddelkoppel bestaat uit een links- en een rechtshandige speler. “Mijn doel voor de toekomst is spelen in het Nederlands Padelteam. Daarom speel ik nu veel wedstrijden en train ik hard om de specifieke padeltechnieken goed onder de knie te krijgen. Ik heb meegedaan aan de competitie en de Nederlandse Kampioenschappen. Ik speel vaak met Jur Zijl uit Joure, maar de NK speelde ik met zijn broer Lucas. Het niveau was erg hoog. We hebben twee wedstrijden echt verloren, een spannende pot net verloren en ook een wedstrijd gewonnen. Dan merk je dat de spelers die de sport langer beoefenen bepaalde slagen beter beheersen dan de spelers die uit het tennis afkomstig zijn en nog niet zo lang padel spelen.”

Arjen Robben

“Ook leuk om te vertellen is dat ik bij een indoortoernooi in Groningen, waar ik samen met Jelle de Roos uit Joure aan meedeed, onverwacht een leuke tegenstander had. Hij stelde zich voor en het bleek Arjen Robben te zijn. We hebben een spannende wedstrijd gespeeld. Robben speelt heel ‘steady’ en staat steeds op de goede plek. Dat was voor ons een leuke ervaring.”

Omdat Padel pas de laatste tien jaar in Nederland wordt gespeeld en veel oud-tennissers deze sport beoefenen, zijn er in verhouding veel volwassen spelers. De jongeren moeten de weg naar deze nieuwe sport nog vinden. “Wat ik hoop, is dat meer jongeren gaan kiezen voor padel”, doet Lars tot slot een oproep. “De sport is technisch makkelijker dan tennis en zorgt voor veel plezier. De sfeer rond de wedstrijden is ontspannen en gezellig. De padelspelers gaan leuk met elkaar om. Ik merk al wel dat de belangstelling voor padel toeneemt. Zo besteedde het jeugdjournaal er laatst ruim aandacht aan. Maar ik zou het leuk vinden om vaker tegen en met leeftijdgenoten te spelen.”

Wat is padel?

Padel is de snelst groeiende racketsport in Nederland en heeft een eigen identiteit en cultuur. De sport is zo’n vijftig jaar geleden bedacht in Mexico en werd al snel populair in Brazilië, Argentinië en Spanje. In 2012 deden vijftig Nederlanders aan padel, dit jaar zijn dat er al 15.000.

Op een veld van 10 bij 20 meter, omringd door glazen wanden met in het midden een net, strijden twee teams van twee personen tegen elkaar. De puntentelling lijkt op die van tennis.

Padel is relatief makkelijk te leren. Beginners spelen vrij snel een rally. Een goede return of een verrassende rally geeft een geluksgevoel, door de vrijgekomen endorfine. Dat maakt de sport verslavend leuk.

Op het sportcomplex van Tennisvereniging Joure zijn inmiddels twee padelbanen aangelegd. In Heerenveen en Sneek kan binnenkort ook padel worden gespeeld.

Door Gea de Jong-Oud

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend