Skeelertocht langs elf steden levert 8.500 euro op voor onderwijs Gambia

0

HASKERDIJKEN – De Elfstedentocht op skeelers heeft 8.500 euro voor het onderwijs in Gambia opgeleverd. De 72-jarige Nico Veldman uit Haskerdijken en zijn maten Theo Sterzl – uit Duitsland – en de in Zwitserland geboren Rob Flatin reden in een dag 205 kilometer. Van het geld kunnen 140 kinderen in Gambia een jaar lang naar school, terwijl ook een noodschool wordt vervangen door een permanente basisschool.

,,We kijken met voldoening op de tocht terug. Van alle Elfstedentochten, die Nico tot nu toe heeft gedaan, schaatsend, fietsend, wandelend en skeelerend, was deze laatste op skeelers toch wel het zwaarst’’, vertelt Corry Veldman-van der Voort, die voorzitter van de stichting Care for Gambia is.
Het drietal ervoer de twee uur durende regenbui, van Bolsward tot en met Franeker, als funest. Desondanks kwamen Nico Veldman en Theo Sterzl op tijd in de Blokhuispoort in Leeuwarden over de finish. Rob Flatin raakte achterop en kwam om anderhalf uur later over de meet. ,,Rob Faltin heeft het uiterste van zichzelf gevraagd door de tocht te volbrengen, net als Nico’’, aldus Corry Veldman. Voor Theo Sterzl was het volbrengen van de tocht wel een opgave, maar hij kon zelfs op het laatste traject nog even lekker met de topschaatsers Daan Breeuwsma en Yvonne Nauta een sprintje trekken. Bovendien demonstreerde Sterzl op het plein van de Blokhuispoort nog een dansje op de muziek van het dweilorkest Bjusterbaarlik uit Akkrum.

Het drietal kreeg steun van meerdere topschaatsers, die verschillende stukken van de route mee skeelerden. Jorrit Bergsma haakte rond het middaguur in Bolsward aan en reed een stuk mee. Margot Boer stond in Birdaard klaar en schaatser Ids Postma gaf ‘s ochtends vroeg het startschot in Goutum.

Sponsoren kan altijd nog op bankrekening NL29RABO 030 69 65 054 van Stichting Care for Gambia.
Bij de foto: De 72-jarige Nico Veldman (m) uit Haskerdijken schaatste met zijn kameraden Rob Flatin en Theo Sterzl in één dag de Elfstedentocht.

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend