Kim en Naomi Falkena uit Harich: “Ons leven bestaat uit paarden en nog eens paarden!”

0

HARICH – De tweelingzussen Kim en Naomi Falkena (26) uit Harich hebben meer dan één ding met elkaar gemeen, iets wat overigens wel vaker voorkomt bij tweelingen, en dat zijn paarden.

De edele viervoeters spelen een belangrijke rol in het leven van Kim en Naomi. Wat is er zo mooi aan paarden? Heeft het duo ook een speciale ‘tweeling’- band? Hoe is het om op te groeien in Harich? We gingen naar het dorpje vlakbij Balk, waar we gastvrij ontvangen werden in het ouderlijk huis. Meteen bij binnenkomst is al duidelijk aan de foto’s, de lintjes en rozetten die er aan de muur hangen, dat de familie Falkena paardengek is.

 Naomi is de oudste van de tweeling, die op 19 september 1993 geboren wordt, en vindt het prima dat haar net even jongere zusje Kim begint met het beantwoorden van de eerste vraag: “Wie is Naomi?”

Wie zijn Kim en Naomi Falkena?

“Naomi is mijn tweelingzus en is een hele lieve jonge vrouw. Een echte doorzetter die de studie diergeneeskunde in Gent heeft afgerond; dat is echt geen gemakkelijke studie. Verder is ze een aantal maanden naar Australië geweest; daar heb je ook wel lef en doorzettingsvermogen voor nodig, vind ik. Het is een harde werker”, karakteriseert Kim haar zus in een paar woorden.

Naomi, aan de andere kant van de tafel, hoort het glimlachend aan hoe de jongste van de tweeling de vraag zo goed mogelijk probeert te beantwoorden om daarna dezelfde vraag over zus lief in te vullen.

“Als ik Kim met mij zelf mag vergelijken is zij toch iets meer recht voor de raap. Ze zegt meteen waar het op staat. Ik kan het één en ander nog wel eens langer aanzien. Het is een harde werker, die een druk leven heeft naast haar werk. Ze is gek met de paarden; doet als bestuurslid vrijwilligerswerk bij de paardenvereniging in de buurt, waar ze ook wedstrijden organiseert. Het is geen ‘stilzitter’.”

De tweeling groeit op in het gezin van Annemarieke Olff en Romke Falkena. ‘Broerke’ Sieger is twee jaar jonger dan de beide meiden. Van jongs af zijn de Falkena’s druk met de paarden, waarbij heit Romke het buitenwerk voor z’n rekening neemt. De manege neemt ook een belangrijke plaats in bij het werk van Romke Falkena. Mem Annemarieke ‘doet’ het rijden van de paarden en runt de huishouding. Nadat de tweeling voor de studie een poos uithuizig is geweest, komen ze nu langzaamaan weer terug op het ouderlijk stee.

Studeren en werk

Kim: “Naomi en ik hebben op basisschool De Bolster in Balk gezeten, daarna drie jaar op het VWO in Balk om op de RSG in Sneek ons diploma te halen. Ik heb daarna mijn bachelor Biomedische Wetenschappen in Utrecht behaald en daarna de ‘Master of Forensic Sciene’ in Londen. Forensische opsporingen, maar ik ben meer opgeleid als wetenschapper. Ik werk nu alweer een paar jaar in Amsterdam bij het AMC, als forensisch onderzoeker waar ik onderzoek doe naar nieuwe methoden die gebruikt worden op het ‘plaats delict’. Ik werk meestal op maandag, dinsdag en donderdag, waarbij ik van maandag op dinsdag bij opa en oma in Kortenhoef slaap.”

Ook Naomi blikt terug op haar studietijd: “Ik ben na het VWO naar België gegaan, naar Gent. Dierengeneeskunde kun je in Nederland alleen in Utrecht studeren, het is een lotingsstudie. Omdat ik uitgeloot werd, viel de keuze op Gent. We zijn er toen eerst met de caravan geweest om te zien of Gent iets voor mij zou zijn. Er was meteen een klik en zo heb ik mijn studie in België gedaan. Ik ben nu anderhalf jaar afgestudeerd. Achteraf bekeken was het allemaal best wel pittig, maar het is toch gelukt.

Ik ben daarna vijf maanden naar Australië gegaan, waar iemand gevraagd werd die studie gemaakt had over voortplanting bij paarden. Ik werd er aangenomen en heb daar in het najaar van 2018 tot januari 2019 gewerkt. Ik heb in de praktijk heel veel geleerd, waarbij ik dan de merriebegeleiding deed, samen met een andere Nederlandse die er ook werkte. We waren ook verantwoordelijke voor de geboortes van uiteindelijk 316 veulens. Het bijzondere was dat ze allemaal levend geboren zijn. Bijzonder, omdat het ook nog wel eens mis gaat. Toen ik in Australië zat, heb ik al gesolliciteerd in Nederland. Ik werd aangenomen bij ‘Arts en Dier’, dit is een paardenkliniek op het terrein van familie Van de Lageweg in Bears. Daar werk ik nu een jaar.”

Jeugd en pubertijd

Volgens de beide dames kan hun jeugd het beste omschreven worden als een ‘echte boerenleven-jeugd’. ‘Paardenmeisjes’ is nog een betere omschrijving. “We zaten als baby al voor op het paard met mem”. Al snel kregen ze een pony, waarbij ze het vallen en opstaan leerden. Het wedstrijdrijden volgde ook vrij snel nadat het tweetal een pony had gekregen.

“Wij waren veel samen en dat botste nogal eens met ons broertje, maar we kunnen verder goed met Sieger opschieten hoor”, laat het duo weten. “We waren wel brave famkes, kattenkwaad haalden we amper uit. We hadden wel vriendinnetjes in Harich, die bij ons op de manege kwamen. We zaten niet op korfbal, zoals veel van de kinderen uit het dorp.”

Op relatief jonge leeftijd, 17 jaar, verlaat de tweeling het ouderlijk huis. “Ik was er echt aan toe”, vertelt Kim. “Ik wilde een eigen leven. Daar in Utrecht zagen ze mij meer als een persoon en dat was echt anders. Ze zagen ons immers altijd als één, nooit apart. Dat vond ik wel fijn en daar had ik in mijn pubertijd ook wel behoefte aan. Aan de andere kant hadden we wel dagelijks contact, maar je kon toch vertellen wat ik alleen in mijn eentje had gedaan.”

Naomi is het helemaal met haar zus eens. “Ik vond het op een gegeven moment vreemd dat ze in Gent niet wisten dat ik een tweelingzuster had. Ik was gewoon Naomi!” Het gebeurt nog regelmatig dat de zussen door elkaar gehaald worden en even vaak laten de meiden het er dan ook maar bij, omdat ze niet altijd even veel zin hebben om te ontkennen.

Paardensport

“Als je het woord ‘paard noemt, dan weet ik dat dát allesbepalend in ons leven is”, zegt Naomi. “Ik werk met de paarden en in mijn vrije tijd ben ik ook bij de paarden te vinden.” Bij Kim is het in feite net zo, al zijn de dagen dat ze in Amsterdam werkt uiteraard paardenvrij.

“De paardenfokkerij is de laatste acht jaar steeds groter geworden, omdat toen de koeien plaats maakten voor de paarden. We hebben nu 64 paarden.” Daarbij zijn beiden actief in de wedstrijdsport en hebben aardig succes, ook landelijk gezien. “We doen mee in verschillende disciplines, de dressuur en het springen. We doen ook nog mee aan de ‘eventing’, dat is een combinatie van dressuur, springen en crosscountry.”

Het is de bedoeling dat Naomi en Kim het bedrijf van hun ouders zullen overnemen. “Sinds anderhalf jaar zitten we al in de maatschap!”

Door Henk van der Veer
Foto: Johan Brouwer

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend