Presentatie van het boek ‘Een kuier door het oude Lemmer’ op 20 november

0

LEMMER – Vorig jaar begonnen Roelie Spanjaard-Visser en Hendrik Bootsma aan hun kuier die uiteindelijk leidde tot een fors boekwerk van meer dan 400 pagina’s over het oude hart van Lemmer.

Een ieder is op woensdagavond 20 november van harte uitgenodigd om bij de presentatie aanwezig te zijn. Die zal worden gehouden in de Openbare Bibliotheek aan de Albert Koopmanstraat 7 in Lemmer.Aanvang programma 19.40 uur.

Tijdens de bijeenkomst wordt teruggeblikt op het tot stand komen van dit omvangrijke project. Daaraan hebben vele Lemsters en oud-Lemsters een steentje bijgedragen in de vorm van oude foto’s en het op schrift stellen of vertellen van herinneringen aan hun oude dorp aan de voormalige Zuiderzee.

Tevens wordt het eerste exemplaar uitgereikt aan de voorzitter van de Stichting Oud Lemmer, de heer Piet Zantman.

Na overhandiging van exemplaren aan de samenstellers kunnen de boeken vanaf 20.30 uur worden afgehaald en gesigneerd.

Informatie over de inhoud

De visserij op zee was destijds goed voor veel voor bedrijvigheid. Visrokerijen, een zoutziederij, hangen, de visafslag, taanderijen, een mast- en blokmakerij, zij allen zorgden voor veel reuring, maar er was ook een indrukwekkend houtmolenensemble en een grote scheepswerf waar de geur van gezaagd hout en pek je tegemoet kwam. Ambachtelijk Lemmer komt voorbij in talrijke werkplaatsen en fabriekjes, van smederijen tot bakkerijen, van timmerwerkplaatsen tot slagerijen en pottenbakkerijen. Bedrijfjes die naast de visserij de inwoners van Lemmer van werk voorzagen. Maar er was ook een kantongerecht en een noodziekenhuis op de Gedempte Gracht toen vlektyfus de kop opstak in Lemmer en reizigers het dorp angstvallig meden.
21 hoofdstukken lang houden de samenstellers de lezer in de ban van oud Lemmer, daarbij gesteund door hun liefde voor het dorp. Zij lieten tal van oud-Lemsters aan het woord en noteerden hun herinneringen. Velen stelden ze ook op schrift voor dit boek om de sfeer van weleer te delen met de lezers.

We worden meegenomen langs statige straten met fraaie gevels, monumentale gebouwen en prachtige winkeltjes waar de sfeer gemoedelijkheid uitstraalde. Maar niet altijd, zo lezen we. Er werd ook op de welwillendheid van de winkeliers gerekend als het huishoudboekje in de gevarenzone was en er op de pof boodschappen meegegeven werden. En dan vooral bij bewoners uit de steegjes, op foto’s misschien schilderachtig, maar achter het oog van de buurtjes regeerde de onmacht in krotwoningen langs stinksloten met ratten en slakken. Problemen waren er ook af en toe met de watervoorziening in perioden van grote droogte, toen ‘Spannenburg’ er nog niet was en leidingwater per schip uit Amsterdam werd aangevoerd.

Dit en nog veel meer zal menig Lemster blij verrassen bij het beleven van die blik van herkenning in de talrijke foto’s en verhalen. Voor de jonge generatiegenoten is het echter een verrassende reis terug in de tijd die niet de hunne was, maar die wel nadrukkelijk vertelt waar hun roots liggen.

Zo zal het boek voor velen een monumentaal naslagwerk zijn.
• 412 pagina’s dik in fullcolour
• gebonden in harde kaft in royaal A4-formaat
• 700 afbeeldingen
• memoires van vele Lemsters
• Prijs € 37,50, excl. verzendkosten.

Foto: Archief Dennis Stoelwinder

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend