Meer provinciaal geld nodig voor weidevogelbeheer

0

RUIGAHUIZEN – Het provinciale budget voor weidevogelbeheer moet groter, vindt voorzitter Sjoerd Bokma van agrarische en particuliere ‘natuurvereniging Bosk en Greide’. De nadruk die de provincie op weidevogels legt, rechtvaardigt dat.

Bokma zei dat zondagmiddag, toen de aanleg van het particuliere natuurgebied Oudega in Ruigahuizen werd afgesloten. Daarvoor werd een zogenoemde weidemolen aan het werk gezet door wethouder Roel de Jong van gemeente De Fryske Marren.

Het gebied is zoveel mogelijk in haar oude staat teruggebracht. Met kruidenrijke weiden en voldoende water. Een en ander maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur, die natuurgebieden met elkaar verbindt. Het project verschilt van andere gebieden in Gaasterland, omdat het door boeren en landeigenaren is uitgevoerd.

Het landelijke netwerk begon hier en de boeren vonden dat ze te weinig werden betrokken. Als een experiment kregen ze de ruimte om het zelf te doen. Vereniging Bosk en Greide werd hiervoor opgericht. Dit natuurgebied was het laatste onderdeel van dat experiment. De vereniging is nog altijd actief in het beheer van de natuur en het landschap.

Item met dank aan Omrop Fryslân

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend