Ingebruikname weidemolen natuurgebied ‘Aldegea’ een succesvol slot van Experiment Gaasterland

0

RUIGAHUIZEN – De inrichting van het natuurgebied ‘Aldegea’ in Ruigahuizen wordt afgerond met het plaatsen van een weidemolen.

‘Aldegae’ is een onderdeel van het Experiment Gaasterland waarbij invulling van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) tot stand is gekomen ‘van onder af’ door eigen initiatieven van agrariërs en particulieren. De vereniging Bosk&Greide heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld en kan met trots terugkijken op deze succesvolle afronding van het Experiment.

De molen wordt gebruikt voor het beheer van de poel en het nat-schraalland van het natuurgebied. Een plas-dras situatie is belangrijk voor planten en vogels zoals watersnippen die van natte voeten houden op het voormalig maïsland.

Naast de molen heeft het gebied ook andere landschappelijke elementen zoals kruidenrijk grasland, een wand voor oeverzwaluwen en een tûnwal. De eigenaren, Ruud en Anneke Oudega, hebben ook een historisch wandelpad hersteld dat nu veel gebruikt wordt voor een ommetje Ruigahuizen.

Zaterdag 14 september zal wethouder Roel de Jong de molen in werking zetten. Hij gebruikt deze gelegenheid om in gesprek te gaan met de agrarische- en natuurverenigingen om de koers van de gemeente DFM betreffende natuur en agrarische belangen uit te leggen. Bosk&Greide is daar zeker aanwezig omdat deze vereniging voor agrarisch- en particulier natuurbeheer een sleutelrol kan vervullen bij de op handen zijnde omschakeling van traditionele naar natuurinclusieve landbouw.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend