Open Monumentendag bij Grevensmolen in Vegelinsoord

0

VEGELINSOORD – Zaterdag 14 september 2019 op Open Monumentendag is Grevensmolen in Vegelinsoord te bezoeken van 10:00-22:00 uur.

Grevensmolen is in 1860 gebouwd om de enkele jaren daarvoor opgerichte Haskerveenpolder te bemalen. Naast inzicht in historische molentechniek, geeft de molen een uniek beeld van de leefomstandigheden in de 19e eeuw. De molenaarswoning in Grevensmolen is namelijk nog in oorspronkelijke staat aanwezig. Bij de molen is op Open Monumentendag een natuurgetrouw en werkend schaalmodel van een tjasker opgesteld. Tjaskers zijn kleine, verplaatsbare molens. Bij verveningswerkzaamheden werden deze gebruikt en ze werden ingezet als (tijdelijke) onderbemaling in de polder.

Bij voldoende wind zal Grevensmolen de gehele dag malen. De vrijwillige molenaars ontvangen u graag en geven uitleg over de molen, de geschiedenis van de veenpolders en over het molenaarsambacht als immaterieel erfgoed.

Grevensmolen is zaterdag 14 september 2019 geopend van 10:00 tot 22:00 uur
Adres: Deelswal 4 Vegelinsoord (navigatie op nr. 2 of 3).

Meer informatie: www.facebook.com/grevensmolen

Foto: ErinKay de Blaeij

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend