Week van de Alfabetisering: DURF!

0

JOURE – Honderden gemeenten, bedrijven, bibliotheken, scholen en vele duizenden mensen komen van maandag 9 tot en met zondag 15 september samen met Stichting Lezen & Schrijven in actie voor een geletterd Nederland.

Onder de noemer DURF! zetten alle organisaties zich tijdens de Week van de Alfabetisering in voor een positieve leercultuur en een leven lang ontwikkelen. Zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.

Samenleving

Zo’n 2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij verbergen vaak dat ze grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. En daardoor ook met digitale vaardigheden. Dat maakt het moeilijk om mee te komen in de samenleving: online solliciteren, WhatsAppen met vrienden, geldzaken regelen of bijvoorbeeld de dokter begrijpen. Het aantal stijgt jaarlijks door vergrijzing, migratie en jongeren die laaggeletterd de school verlaten. Vaak gaat laaggeletterdheid hand in hand met gezondheidsproblemen, minder kansen op de arbeidsmarkt en schulden. De kloof tussen mensen die meekomen en mensen die achter blijven, wordt groter. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid. Mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Stichting Lezen & Schrijven vindt dat iedereen in Nederland moet kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer.

Filmavond in de Bibliotheek in Joure

Donderdag 12 september om 19.30 uur is er een gratis filmavond in de Bibliotheek aan de Merk 31.
U bent van harte welkom om samen ‘I, Daniel Blake’ te bekijken. Deze film laat goed zien hoe groot de worsteling met de digitale wereld en bureaucratische rompslomp is wanneer je niet goed met de computer kunt omgaan. Dit wordt nog erger wanneer je moeite hebt met lezen en schrijven. Bibliotheken Mar en Fean wil samen met Stichting Lezen & Schrijven het taboe op laaggeletterdheid doorbreken. Als inleiding op de film wordt er verteld hoe je het herkent en op welke manier de Bibliotheek hulp kan bieden.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend