Column Eelke Lok: Toppers

0

Zomers lijkt het leven wat stil te staan. Ook hier in De Fryske Marren. Het laatste politieke bericht op de website van GrootdeFryskeMarren is van half juni. Het zegt dat het CDA teleurgesteld is in de houding van de Rijksoverheid aangaande een eventueel aquaduct in de Skarster-Rien, zodat je op de A6 rustig kunt doorpeddelen. Ik las het en dacht “wat een onzin.” Juist CDA-bestuurders hebben tien jaar geleden samen met de VVD gezorgd dat het niet door kon gaan, in samenhang met de rotonde Joure. En dan nu zeuren?

Bovendien heeft iemand het plan bedacht om van Scharsterbrug een vaart te maken naar Sint Nicolaasga. Langs de A6, zodat bootjes via Follega op het Tjeukemeer kunnen komen en de brug in de Skarster-Rien eigenlijk helemaal overbodig wordt. We horen er niets meer van. Terwijl het toch een plan met mogelijkheden is, ook voor Sint Nicolaasga. Al zei daar iemand dat er toch ergens een brug zal moeten komen. Misschien werkt een klein aquaductje in de weg Sint Nicolaasga – A6 dan wel.

We horen er niks over. Want de politiek doet even niks. Fryslân en ook De Fryske Marren vallen echter niet in slaap. Eigenlijk is het nu veel drukker dan in de periode dat die politici wél wakker zijn. Als je deze GrootdeFryskeMarren openslaat branden de evenementen die nog gaan komen, je in het netvlies. Fryslân heeft een bevolking gekregen die in de wintermaanden misschien eens naar het buitenland gaat, maar zomers de eigen evenementen volgen.

Daar gaan we heen, en o ja dat ‘moatte we ek noch sjen’, en we gaan… De hele maand augustus gaat het door. En als het zonnetje niet te fel schijnt, beleven we het allemaal heel intens.

We vergeten echter de mensen die dit in de winter allemaal hebben bedacht en voorbereid. Die tijdens de evenementen al het ondankbare vrijwilligerswerk voor hun rekening nemen, zodat een ander kan genieten. We prijzen ons gelukkig zo nu en dan in deze krant juist die toppers ook eens naar voren te halen en in het zonnetje te zetten.

Eelke Lok

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend