Herinrichting ‘Apenbos’ in Lemmer

1

LEMMER – Het bos aan de Bosruiter/ Brekkenweg in Lemmer, ook wel ‘het Apenbos’ genoemd, gaat de gemeente stap voor stap herinrichten.

De eerste werkzaamheden zijn deze week van start gegaan. De gemeente is gedurende een langere periode bezig met de realisatie van onderstaande werkzaamheden.

Rooien populieren

Allereerst worden er 125 populieren gerooid die men (helaas) niet kunnen behouden. Deze populieren zijn namelijk aan het einde van hun levensduur en daardoor erg kwetsbaar. Hierdoor is er sprake van veel takbreuk. Met harde wind vallen nu al grote takken naar beneden. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Gemeente De Fryske Marren is verantwoordelijk voor de veiligheid in het openbaar gebied en daarom is besloten om dit werk uit te voeren bij de herinrichting van het bos.

Door het rooien van de bomen zal het middenstuk van het bos een meer open karakter krijgen met een doorzicht van de Brekkenweg naar de Bosruiter. Langs de paden wordt kruidenrijk gras aangelegd en in de komende jaren worden er nieuwe bomen aangeplant. In week 11 is de aannemer van start gegaan met het rooien van de bomen. Daarbij wordt rekening gehouden met de aanwezigheid van flora en fauna en is vooraf een flora- en faunacontrole gedaan. Op die manier wordt voorkomen dat er bomen worden gerooid waar vogels zich hebben genesteld.

Aanleggen fietscrossbaan

Vanuit de mienskip kreeg de gemeente de vraag of het ook mogelijk is om een fietscrossbaan aan te leggen in het bos. Hier was draagvlak voor en daarom heeft de gemeente besloten om voor de jeugd dit voorjaar nog een fietscrossbaan aan te leggen.

1 reactie

  1. Ary verhoeff op

    Allemaal leuk en aardig maar wanneer wordt het pleintje bij de fontein in Sleat aangepakt?

X
X

Deel dit met een vriend