Honderdtal koeien over de weg naar fris stukje grasland

0

REGIONAAL – Onze fotograaf kwam afgelopen week een stoet tegen met een honderdtal wandelende koeien.

De koeien moesten naar een ander weiland worden gebracht. Het was niet zo druk dus ging de tocht over de weg.

Ook de dieren hebben net als de mensen last van de warmte. Momenteel is er minder gras op het weiland en moeten de koeien eerder naar een ander fris grasland worden gebracht. Veel koeien staan de afgelopen dagen dan ook veel meer in de stal en krijgen krachtvoer. Een enkele veehouder stuurt de koeien een paar uren de wei in om de dames later weer op te halen naar de stal.

Koeien drinken met deze warmte gemiddeld 100 tot 200 liter per dag. Het is dan ook noodzaak dat er genoeg water te krijgen is in het weiland. Een koe drinkt graag in groepsverband. Er moet dan ook genoeg drinkgelegenheid zijn. Drinkt de koe dan koelt de koe zichzelf al.

Zie je koeien bij elkaar samenhangen de zogenaamde “vergaderplekken” dan is het vaak te warm. Een koe zoekt ook al snel een beschut schaduwplekje op bijvoorbeeld onder een boom.

Foto’s: ©Hielke Weening

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend