Na 22 jaar weer strandcross Lemmer

0
Johan Paques
Na 22 jaar weer strandcross Lemmer

In 1996 werd voor het laatst een strandcross georganiseerd op het strand van Lemmer. Afnemende deelnemersaantallen en minder publieke animo zorgden er destijds voor dat de crossmotoren 22 jaar lang niet welkom waren op het strand van Lemmer. Maar daar komt op 20 oktober verandering in. Ondernemer Johan Paques uit Balk, zelf een fervent motorcrosser, organiseert dan na een lange periode van stilte wederom een strandcross.

Tijdens een gesprek in zijn kantoor te Sneek vertelt de 33-jarige eigenaar van Frisia Invest vol passie over zijn verslaving. “Want dat is motorcross” geeft hij onmiddellijk toe. “Ik geloofde daar nooit zo in hoor, maar sinds ik een keer alles de deur uit heb gedaan weet ik wel beter. Binnen de kortste keren stond er weer een crossmotor in de garage.”

Ondernemen in het bloed

Johan groeide op in een ondernemersgezin. Zijn vader zat in het vastgoed en richtte het bedrijf Frisia Invest op. “Hij speelde goed in op de markt. Vraag en aanbod, daar gaat het om en hij wist altijd waar vraag naar was en hij zorgde dat hij dat aan kon bieden. In het begin waren dat complete vakantieparken, maar later vooral oudere panden en winkels.” Johan zelf koos in eerste instantie een andere richting en volgde in Driebergen een particuliere opleiding tot autoverkoper. Johan trad in dienst bij Autobedrijf van de Brug en leerde daar het vak. In een later stadium begon hij voor zichzelf. “Met mijn autobedrijf richtte ik me met name op de bedrijvensector. Ik verkocht vaak auto’s direct door en haalde er dan een beetje marge tussenuit.” Al snel ging Johan een dag in de week bij zijn vader werken. De overige vier dagen werkte hij bij zijn eigen autobedrijf in Balk. In een later stadium draaide hij zijn dagen om en was hij nog slechts één dag in de week actief in de autobranche. “Dat werkte niet en toen onze dochter werd geboren besloot ik om er helemaal mee te stoppen en volledig bij mijn vader aan de slag te gaan.” Inmiddels is zijn vader met pensioen en heeft Johan het bedrijf overgenomen.

Voetbal

Tijdens zijn jeugd in Balk koos Johan al snel voor voetbal. Daarin schopte hij het tot het eerste van VV Balk, maar zat daar vooral op de bank. “Ik heb ooit één doelpunt gemaakt voor het eerste, ik weet het nog goed, het was zelfs de winnende. Ik speelde echter het grootste deel van mijn voetballeven in het tweede.” Vanaf zijn negentiende combineerde Johan het voetbal kort met motorcross. Na een flinke blessure aan zijn kniebanden werd hij rond zijn 21e gedwongen te stoppen met voetbal en kreeg de crossmotor de overhand in zijn sportactiviteiten. “Ik ben echt geen topper ofzo hoor, maar ik doe mijn best. Ik vind het vooral enorm gaaf om te doen.”

Crossen op het strand

Johan crost met regelmaat op de crossbaan, maar is zo nu en dan ook aan het racen op het strand. In Scheveningen en Vlissingen nam hij deel aan strandraces en dat zette hem aan het denken. “Ik zit regelmatig bij Beachclub Lemmer op het terras of ben er met mijn gezin. Als motorcrosser zie ik dan vooral heel veel zand en denk ik: ‘Hier wil ik wel racen.’ Op een gegeven moment ben ik daar werk van gaan maken. Vanuit mijn vak weet ik dat het belangrijk is om de direct betrokkenen op je hand te hebben dus ik ben eerst naar de Beach club gestapt met mijn plannen. Ze waren vrijwel meteen enthousiast, zeker met het evenement aan het begin van de winter. Daarnaast gaan ze ook de volledige horeca doen tijdens het evenement wat mij vooral heel veel werk uit handen neemt”. Daarna ging de ondernemer met de direct omwonenden om tafel. “Ik heb ze uitgenodigd in de Beach Club en de reacties waren positief. Ze wilden vooral weten hoe laat het is afgelopen en 18:00 uur was een bevredigend antwoord.” Naast de samenwerking met Beach Club Lemmer zijn er ook samenwerkingsverbanden met crossvereniging MC Nop ‘’De Ruttense Brug’’ en Ultra Graphix- Custom made motorcrossdesigns.

Plek voor 450 motoren

 Op 20 oktober crossen er zoals het er nu naar uit ziet 450 motoren over het strand in vier verschillende categorieën. Sinds 28 april is de inschrijving geopend en inmiddels zijn er al 350 aanmeldingen. “Die 450 gaan we wel halen”, denkt Johan. “Veel jongens zitten nu nog midden in het wedstrijdseizoen en schrijven zich wat later in.” Alle categorieën rijden twee manches van 20 minuten over het ongeveer twee kilometer lange parcours en de beste 40 crossers uit de 125cc, 250cc en 500cc rijden dan een superfinale over 30 minuten. “Dat zijn dan 120 motoren tegelijk in de baan en dat wordt fantastisch. En je zou misschien denken dat de jongens op een 500cc motor veel meer kans hebben om te winnen, maar dat hoeft niet. Het gaat in onze sport om motorbeheersing en als je dat uitstekend doet op een 125cc motor dan maak je zeker kans”, besluit de organisator van de strandcross.

Tekst Jan van Loon
Foto’s Orange Pictures

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend