Live blog: Ontwikkelingen rond het coronavirus in de Fryske Marren

0

DE FRYSKE MARREN – Ook de komende dagen houden wij u middels een live blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

Hebt u nieuwtjes en/of foto’s in verband met de coronacrisis of ander nieuws, mail ze dan naar redactie@grootdefryskemarren.nl

Het totaal aantal geverifieerde besmettingen met het coronavirus is in Friesland is 70. Het aantal overleden patiënten in de provincie is twee.

20:15 – CREATHEEK opent digitale galerie
Nu de CREATHEEK leden in Sint Nicolaasga elkaar niet meer persoonlijk op de hoogte kunnen houden van hun “werk”, is er een andere manier bedacht.

Op de pagina “GALERIE” van de CREATHEEK kunnen de leden elkaars werk bekijken. Maar ook ieder ander is welkom om de creaties te bekijken. De website is www.hwpsintnyk.nl/?page_id=1151

19:30 – Eerste dag 1540 ondersteuningsaanvragen, 165 in De Fryske Marren
Tot donderdagochtend zeven uur waren er via de site van Bureau Zelfstandigen Fryslân (BZF) 1.540 aanvragen voor een voorschot en/of lening ingediend. Dit is het aantal voor heel Friesland, uitgezonderd de gemeenten SWF en Opsterland, die de regeling zelf uitvoeren. Het aandeel voor De Fryske Marren ligt rond de 11%, wat ongeveer 165 aanvragen betekent.

Systeem flink belast
Op de vraag hoe de eerste uren de aanvragen verliepen is de reactie van de gemeente dat het systeem flink belast is. Daarbij is de boel echter niet op zwart gegaan. ,,Wel blijkt dat de koppeling met de gemeentelijke basisadministratie niet altijd even goed werkte en dat de informatie niet altijd (correct) op het formulier kwam. Door het toevoegen van een extra veld, waarin de klant opmerkingen en aanvullingen kan maken, is dit opgelost. Dus we zijn redelijk tevreden over de technische gang van zaken”, aldus De Fryske Marren.

Storingen
De website van het BZF maakt wel melding van dat er veel aanvragen binnenkomen en dat daardoor het systeem zo nu en dan storingen ontstaan. ,,Wacht dan vijf minuten, wis je browsergeschiedenis en probeer het opnieuw”, aldus BZF.

Ondernemers en ZZP-ers kunnen financiële ondersteuning in het kader van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers aanvragen via www.bureauzelfstandigenfryslan.nl/tozo-regeling-aanvragen/

19:00 – Scherpere regels voor bij elkaar zijn
Tegen het RTL Nieuws heeft voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad, waarin de voorzitters van de 25 Veiligheidsregio’s zitten, gezegd dat de ‘samenscholingsregels’ worden aangescherpt. Iedereen die met meer dan drie personen, ook al houden ze zich aan de 1,5 meter afstand,  in de openbare ruimte is, krijgt een boete.  Er wordt een uitzondering gemaakt voor gezinnen en kinderen onder de twaalf met een begeleider.


18:45 – Nu 434 mensen in Nederland overleden
Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan het coronavirus, is opgelopen tot 434. Het aantal geregistreerde sterfgevallen is de afgelopen 24 uur omhoog gegaan met 78, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze mensen zijn niet allemaal sinds woensdag overleden. Als een patiënt overlijdt, wordt dat niet altijd gelijk doorgegeven aan het instituut. Datzelfde geldt voor het aantal mensen dat in het ziekenhuis wordt opgenomen. Sinds het begin van de uitbraak zijn 2151 mensen met de ziekte COVID-19 opgenomen. Dat zijn er 315 meer dan woensdag bekend was. (Bron Omrop Fryslân)

14:50 – Boerebrulloft gaat niet door
De organisatie van de Boerebrulloft heeft besloten om de 2020 editie in juli niet door te laten gaan. Reden is dat de de voorbereidingen door het coronavirus lastig zijn, ook voor het bruispaar Sander Hoekman en Ria Hettinga. Daarnaast zijn het volgens de organisatie onzekere tijden voor haar sponsoren ,,waardoor wij het niet gepast vinden om dit jaar op hun bijdrage te rekenen.”


Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

14:45 – Einde coronacrisis nog niet in zicht
Het RIVM maakte woensdag bekend dat er nog eens 80 mensen in Nederland overleden zijn aan het coronavirus. Dat is het hoogste aantal doden in 24 uur tot nu toe. Tegelijk maakte het RIVM bekend dat de piek wat af lijk te zakken.

Hoe moeten we deze cijfers dan nu net uitleggen? “Het effect zie je als eerst in het aantal nieuwe besmettingen”, zegt Anne Marie van Elsacker van Izore, het centrum infectieziekten in Fryslân. Volgens Van Elsacker is het niet zo dat het einde nu al in zicht is. “Het lijkt nu een beetje te helpen, maar we gaan dit nog vreselijk lang vol moeten houden met elkaar”, zegt ze. “Het tijdpad loopt echt wel een beetje door tot in de zomer.” (Bron Omrop Fryslân)

13:45 – Limiet contactloos betalen tijdelijk naar 50 euro
In verband me het coronavirus dient er zoveel mogelijk contactloos te worden betaald. Normaal is de transactielimiet waarvoor men geen pincode hoeft in te toetsen een bedrag van 25 euro. De Nederlandse Vereniging van Banken heeft die limiet nu tijdelijk automatisch verhoogt tot 50 euro. Daarmee hoeft minder vaak de pin te worden ingetoetst.


Foto Rabobank

13:30 – Eerste coronavlucht naar ziekenhuis Tjongerschans
Vanmorgen is een coronapatiënt vanuit Venlo naar het ziekenhuis in Heerenveen gevlogen met een speciaal ingerichte helikopter. Het gaat om een IC patiënt. De helikopter landde naast het ziekenhuis op een veldje. Nadat er allerlei voorzorgsmaatregelen waren genomen kon de patiënt vanuit de helikopter naar het ziekenhuis gereden worden.
Foto’s Dennis Stoelwinder

13:00 – Tweede Friese patiënt overleden, zestien nieuwe positieve testst
Er is een tweede Friese patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Verder zijn er sinds gisteren nog 16 Friese inwoners positief getest op het coronavirus. Op dit moment voert GGD Fryslân, al dan niet in samenwerking met het betrokken ziekenhuis, contactonderzoek uit.

LET OP: De GGD test niet meer iedereen. Er zijn dus meer mensen besmet met het coronavirus in Fryslân dan het aantal dat we dagelijks in onze update delen. Alleen mensen die werken in de zorg en kwetsbare mensen bij wie het noodzakelijk is te weten, voor de medische behandeling, worden nog getest.

12:45 – Volledig gezin moet thuisblijven bij benauwdheid en/of koorts
De maatregel dat een heel gezin thuis moet blijven als één van de gezinsleden benauwdheid en/of koorts heeft, is een heel belangrijke in de strijd tegen het de verspreiding van het coronavirus. Dat zei premier Mark Rutte na crisisberaad van het kabinet woensdag.

Rutte vind dat deze maatregel nog niet bekend genoeg is, vandaar dat hij er nogmaals op hamerde.

10:20 – VVI draait digitaal aan het rad van fortuin
Normaal gezien zou het rad van fortuin met publiek in de voetbalkantine draaien, met net als voor bijna alle evenementen geldt dat dit door het coronavirus op dit moment niet mogelijk is. Daarom gaat de Idskenhuister voetbalclub zaterdagmiddag het rad digitaal laten draaien via Facebook live. De prijzenpot is goed gevuld met onder andere een bbq voor vier personen, boodschappen, een bierpakket en een gratis APK. Dat ook deze editie een succes gaat worden voor de clubkas, blijkt wel uit het feit dat de superronde inmiddels is uitverkocht. Aan de gewone ronden kan nog worden deelgenomen. App naam en aantal ronden (maximaal 9) naar 06-13847795.


09:45 – Alleen samen krijgen we corona onder controle.
🏠 Blijf zoveel mogelijk thuis
↔ Houd 1,5 meter afstand
🧼 Was vaker je handen
Actuele informatie: https://www.rijksoverheid.nl/coronavirus
#AlleenSamen

 

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend