Live blog: Ontwikkelingen rond het coronavirus in de Fryske Marren

0

DE FRYSKE MARREN – Ook de komende dagen houden wij u middels een live blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

Hebt u nieuwtjes en/of foto’s in verband met de coronacrisis of ander nieuws, mail ze dan naar redactie@grootdefryskemarren.nl

Het totaal aantal geverifieerde besmettingen met het coronavirus is in Friesland is 54.

21:00 – Tekort aan ouderen die behoefte hebben aan belbuddy
De oproep van Sociaal Goud in het kader van de actie ‘Heel Friesland betl!’ was een groot succes. ,,We hebben onwijs veel reacties gekregen van vrijwilligers die wekelijks een oudere zouden willen bellen.” Het aantal aanmeldingen is zo groot, dat Sociaal Goud nu op zoek is naar ouderen die behoefte hebben aan een “belbuddy”.

Mensen die behoefte hebben aan contact of die iemand weten die dat op prijs stelt, kunnen het contactformulier op www.sociaalgoud.nl/heel-friesland-belt ivullen.

20:30 – Oproep boodschappenhulp vlot ingevuld
Sociaal Goud deed vandaag in samenwerking met de Jumbo Jan Altenburg in Sint-Nicolaasga een orpoep voor hulp. Er werd gezocht naar vrijwilligers die boodschappen wilden doen voor ouderen uit Sint Nicolaasga. Het ging dan met name om de momenten dat het voor die die groep te druk in de winkel is om dit zelf te doen. Al snel kwamen er vijf aanmeldingen binnen, waarmee de Jumbo eerst uit de voeten kan.


17:45 – Sint Nyk zet een beer voor het raam
Wie tijdens zijn wandeling goed heeft opgelet, ziet op op verschillende plekken in Sint Nicolaasga een beer voor het raam staan. De knuffels staan er door een populaire oproep op social media. De ‘Berenjacht’ is overgewaaid uit Australië en biedt kinderen vermaak tijdens de coronacrisis. Op de Facebookpagina ‘Wy binne Sint Nyksters!!’ hebben inmiddels zo’n dertig mensen laten weten een beer voor het raam te hebben gezet.

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

17:00 – Jouster Simmerproms 2020 gaat niet door
De vijfde editie van de ‘Jouster Simmerproms’ zal op 4 juli niet doorgaan. De Jouster Fanfare heeft dit spijtige besluit moeten nemen.

“Ode an die Freude”
Het prachtige stuk van Beethoven werd afgelopen zondag om 18.00 uur door menig muzikant vanuit huis gespeeld, samen vormden de muzikanten zo het grootste orkest van Nederland. De Jouster Fanfare was van plan Beethoven in zijn jubileumjaar in het zonnetje te zetten en ‘Ode an die Freude’ op een spetterende wijze muzikaal ten gehore te brengen.

,,Naast dat er weinig tot geen voorbereidingstijd is, voelt het niet juist om in deze tijd aan te kloppen voor geld bij sponsoren en subsidies aan te vragen om ons concert mogelijk te maken. De komende weken zijn nog erg onzeker en het lijkt ons daarom verstandig om dit evenement te annuleren”, aldus de Jouster Fanfare.

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

16.30 – Winkeliers moeten coronaprotocol in etalage hangen
Winkeliers krijgen vanaf vandaag een speciaal protocol om ervoor te zorgen dat klanten genoeg afstand van elkaar houden. De richtlijnen moeten op de winkelruiten of in de etalage worden opgehangen, en binnen weer herhaald worden.

Winkeliers moeten ervoor zorgen dat er niet teveel mensen tegelijk in de winkel zijn. Klanten moeten 1,5 meter afstand houden, luisteren naar het winkelpersoneel en zoveel mogelijk met de pin betalen. Het protocol moet winkelpersoneel helpen ‘om klanten eenvoudig aan te kunnen spreken als zij de regels niet goed naleven’. (Bron Omrop Fryslân)


Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

16:20 – Vijfhonderd zorghelden krijgen tulpen
Vandaag hebben vijfhonderd zorghelden in Joure een boeket tulpen gekregen van Kuindersma Verzekeringen en Hypotheken. ,,Het is voor iedereen een zeer vervelende tijd. Zeker voor de helden die dagelijks bezig zijn met de verzorging van de kwetsbare ouderen en zieken in onze samenleving. Zij werken hard en veel om de bewoners en mensen thuis te steunen daar waar ze kunnen”, aldus directeur Ynte Kuindersma

De boeketten zijn bezorgd bij Hof en Hiem (KSW Us Hof, WZC Vegelin State en KSW De Werf), bij de Flecke, bij Sint Theresia, bij Thuiszorgteam Joure en Buurtzorg Joure. Het verzekeringsbedrijf hoopt hiermee een klein steentje bij te dragen in deze moeilijke periode.

Verzorgenden die ook in Joure werkzaam zijn, maar niet bij de eerder genoemde zorginstelligen, kunnen vandaag en donderdag een boeket afhalen aan het Douwe Egbertsplein 1. Kuindersma: ,,Je kunt je boeket pakken uit de emmer die in de hal staat. Even zwaaien naar de receptie is voldoende.”

16:00 – Digitaal loket voor steunaanvragen ondernemers en zzp-ers geopend
Vanaf vandaag is het loket voor steunaanvragen door ondernemers en zzp-ers geopend. Gemeente De Fryske Marren heeft dit ondergebracht bij het Bureau Zelfstandigen Fryslân (BZF). De Tozo-regeling (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) kan worden aangevraagd via de volgende link: www.bureauzelfstandigenfryslan.nl/tozo-regeling-aanvragen.

Er zijn drie mogelijkheden voor financiële steun: inkomensondersteuning, een lening voor bedrijfskapitaal of inkomensondersteuning in combinatie met een lening. De inkomensondersteuning voorziet in een minimaal inkomen voor maximaal drie maanden.

Het gaat eerst om een tijdelijke voorschotregeling. Daarbij wordt er een voorschot van maximaal 1500 euro verstrekt, zodat in de noodzakelijke privékosten kan worden voorzien. De Tozo-regeling wordt over twee weken officieel van kracht. De aanvraag die nu wordt gedaan is ook direct het verzoek tot financiële ondersteuning voor de komende maanden.

15:50 – Besluit om raadsvergaderingen door te laten gaan
Het kabinet heeft bekend gemaakt dat gemeenten hun raadsvergaderingen door kunnen laten gaan. Daarmee behoren deze bijeenkomsten tot de uitzonderingen op de geldende maatregelen. Bij de vergadering moeten raadsleden wel meer dan anderhalve meter uit elkaar zitten. Het kabinet heeft hiertoe besloten om het besturen van gemeenten en het nemen van besluiten mogelijk te laten blijven.

15:45 – In Nederland 80 nieuwe doden
In Nederland zijn de afgelopen 24 uur tachtig mensen overleden aan het coronavirus. Daarmee komt het totale aantal op 356. Daarnaast zijn er in totaal 1836 mensen in het ziekenhuis opgenomen of opgenomen geweest.

15:30 – Twaalf nieuwe positieve tests yn Fryslân
In Friesland zijn er twaalf nieuwe gevallen van coronabesmetting vastgesteld in de afgelopen 24 uur. Het totaal aantal geregistreerde officiële coronapatiënten komt daarmee op 54. Het gaat om mensen uit verschillende Friese gemeenten. GGD Fryslân voert, in sommige gevallen met betrokken ziekenhuizen, contactonderzoek uit.

13:00 – ‘Verspreiding coronavirus lijkt af te remmen’
De verspreiding van het coronavirus in Nederland lijkt af te remmen. Die voorzichtige positieve prognose sprak Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag uit in de Tweede Kamer.

Van Dissel benadrukt dat alle ontwikkelingen erg gevoelig zijn voor de mate waarin mensen zich aan de maatregelen houden die door het kabinet zijn afgekondigd. “De exponentiële groei is waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend.”
10:05 – Uitzonderingen op de nieuwe maatregelen die tot 1 juni gelden
* Wettelijk verplichte samenkomsten (maximaal 100 personen), zoals vergaderingen van de gemeenteraad en de Eerste en Tweede Kamer;
* Samenkomsten die nodig zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties (maximaal 100 personen);
* Uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen (maximaal 30 personen);
* En samenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard (maximaal 30 personen).

10:00 – Epke geeft Spelen 2021 nog een kans
Turner Epke Zonderland heeft de Olympische Spelen nog lang niet uit zijn hoofd gezet. Ook niet nu het evenement naar 2021 is verplaatst. Eerder liet de turner nog weten dat hij over zijn sporttoekomst ging nadenken. “Ik heb wel de intentie om door te gaan”, zei Zonderland tegen de NOS. (Bron Omrop Fryslân)


Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

 

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend