Live blog: Ontwikkelingen rond het coronavirus in de Fryske Marren

0

DE FRYSKE MARREN – Ook de komende dagen houden wij u middels een live blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

Hebt u nieuwtjes en/of foto’s in verband met de coronacrisis of ander nieuws, mail ze dan naar redactie@grootdefryskemarren.nl

Het totaal aantal geverifieerde besmettingen met het coronavirus is in Friesland is 36

22:00 – Lichtbundels verlichten hemel boven Balk
Zondagavond werd de hemel op veel plaatsen in Nederland verlicht. Bedrijven in de licht en geluid branche stuurden lichtbundels de lucht in.Ook op bedrijventerrein Eigen Haard, waar Alex Schilstra van LXeventsupport zijn lampen had opgesteld. Onder de muzikale tonen van ‘You’l never walk alone’ van Gerry & The Pacemakers verlichtte hij van acht uur tot half negen de lucht boven Balk.

Het gaat om de landelijke actie #LightTheSky om alle mensen die nu ontzettend belangrijk zijn een hart onder de riem te steken.


Foto’s Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

21:45 – “Kabinet overweegt sluiting winkels”
De regering denkt na over het sluiten van ‘niet-essentiële’ winkels, om zo de verspreiding van het coronavirus verder in te dammen. Dat meldt De Telegraaf op basis van ‘bronnen bij het kabinet.’

Eerder vandaag meldde de NOS dat er vandaag geen nieuwe maatregelen worden verwacht, op basis van een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. “Het huidige beleid blijft van kracht. ‘En we roepen weer op om op allerlei manieren die anderhalve meter afstand te respecteren’, zegt een woordvoerder van het ministerie.”

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

21:30 – Winkel Haico Bouma deels gesloten
Ook Haico Bouma vanwege het coronavirus genoodzaakt om de winkel in Oudehaske deels te sluiten. Dit besluit is genomen om er voor te zorgen dat de winkel geen bron van besmetting kan vormen. Onderhoud en reparatie van fietsen gaat echter gewoon door. Klanten kunnen hun fiets afgeven, voorzien van naam, adres en telefoonnummer. Daarna bellen medewerkers voor overleg. Bel 0513 – 677234 of mail info@haicobouma.nl Huurschaatsen kunt u inleveren zodra de winkel weer gewoon open is.

16:25 – MCL: “We hebben een acuut tekort aan mondkapjes”
Wereldwijd is er een tekort aan beschermende mondkapjes. Dat meldt het Leeuwarder ziekenhuis MCL. Volgens het ziekenhuis is er een acuut probleem, ook in Leeuwarden. Om de voorraad op peil te houden doet het ziekenhuis een dringende oproep aan zorginstellingen en andere ondernemers.


“We vragen ondernemers zoals tuinders, tandartsen, verpleeg- en verzorgingshuizen, bouwmarkten, aannemersbedrijven en verfwinkels die in het bezit zijn van ongebruikte mondmaskers om deze aan ons aan te bieden.”

Het is beslist niet de bedoeling dat mensen naar het ziekenhuis komen om de maskers daar af te geven. Zo wil het MCL verdere verspreiding van het virus voorkomen. Mensen die maskers hebben, worden gevraagd om contact te zoeken via de e-mail.
Bron: Omrop Fryslân     Foto Medisch Centrum Leeuwarden

16:00 – Bundels van licht schijnen vanavond in Balk
Vanavond zullen in heel Nederland van 20.00 uur tot 20.30 uur aan de hemel bundels licht te zien zijn. Veel bedrijven in licht en geluid hebben zich aangesloten bij het initiatief #LightTheSky. Ook LXeventsupport in Balk doet mee aan de lichtactie. ,,We doen graag mee. Onze sector ligt helemaal plat door de coronacrisis. We zullen licht laten schijnen om op deze manier onder andere mensen in de zorg een steuntje in de rug te geven”, aldus eigenaar Alex Schilstra

14:50 – Afgelopen 24 uur 43 Nederlanders overleden door coronavirus
De afgelopen vierentwintig uur zijn er in Nederland drieënveertig mensen overleden als gevolg van het coronavirus. In totaal heeft het virus daarmee tot nu toe 173 levens geëist, aldus het RIVM.

Het totaal aan positief geteste patiënten is op dit moment 4204, voor namelijk in de leeftijd tussen de 57 en 97 jaar.

13.30 – Pont van Terherne niet in de vaart
Het fietsppontje van Terherne zal op 1 april niet in de vaart worden gebracht.
Reden hiervoor is volgens Stichting Terhernsterveer de maatregelen omtrent het coronavirus.


Foto Terhernsterveer

13:45 – Spontaan zingen voor bewoners en personeel Talma Hiema
Zondagmorgen kwam bij zorgcentrum Talma Hiem in Balk een witte bestelauto voorgereden. Er werd op het dak van de auto een groot spandoek uitgerold met de tekst ‘Leave pakes, beppes en persoaniel, set ‘m op.’ Daarna stak de groep de bewoners en personeel muzikaal een hart onder de riem.

Video Alex Schilstra

13:40 – Weer twee nieuwe coronabesmettingen vastgesteld
De mensen bij wie nu een besmetting is vastgesteld, komen niet uit één en dezelfde gemeente. Het totaal vastgestelde coronapatiënten in Fryslân staat daarmee op 36.

13:15 – Oproep van VV Balk: Vanuit VV Balk geven wij daarom het dringende advies om niet te komen voetballen! Nu het Coronavirus ons volledig in zijn greep heeft en er steeds meer beperkingen opgelegd worden is het een vreemd gezicht dat op de velden van VV Balk veel jongeren vertoeven om met elkaar een partijtje te voetballen, terwijl alle activiteiten tot 6 april zijn geannuleerd door de KNVB. Dit staat sinds vandaag op de website van de voetbalvereniging te lezen.

Het bestuur heeft haar ongerustheid hierover kenbaar gemaakt aan het crisisteam van de gemeenten en gevraagd hoe hier mee om te gaan.
Volgens het crisisteam kan dit nog wel doorgaan, omdat kinderen niet echt in de doelgroep vallen van het gevaar, vermeld de webiste van de vereniging.

,,Daarnaast willen de kinderen toch naar buiten en een sportveld bied wel de mogelijkheid hiervoor, nog beter dan in de wijken op een speelveldje waar een grote groep nog dichter op elkaar zit.”

De Balkster voetbalvereniging geeft aan dat ook het handhaven een probleem is. ,,Wij willen er wel op wijzen dat het gebruik van de velden op eigen verantwoordelijkheid is en dat er geen toezicht door iemand van VV Balk en de gemeente gehouden wordt.”

Vanuit VV Balk geven wij daarom het dringende advies om niet te komen voetballen!


Voetballers op het veld van VV Balk (zaterdag 22 maart) Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

12:15 – Noordelijke ziekenhuizen:  “We hebben uw hulp nodig”
De Noordelijke ziekenhuizen verwachten de komende weken een grote toename van het aantal coronabesmettingen. Daarom vragen ze mensen om alleen naar het ziekenhuis te komen als ze zeker weten dat de afspraak doorgaat. Mensen met koorts of verkoudheid mogen niet komen. Dat zeggen de ziekenhuizen in en gemeenschappelijke verklaring.

De verklaring is ondertekend door ziekenhuizen in Fryslân, Groningen en Drenthe. Ze zeggen dat ze zeer nauw samenwerken. En ze bedanken het publiek voor de steun die ze krijgen.

“Het is hartverwarmend. Uw steun, alle berichten en materialen die we ontvangen. Bedrijven die bijspringen, oud-medewerkers die zich melden om weer te komen. We willen u melden dat dit ons ontzettend steunt.”

 

11:30 – Noodwaarschuwing  Extreem NL-Alert: Volg de instructies van de Rijksoverheid op. Houd 1,5 meter afstand!
Om half twaalf is er landelijk een NL-Alert uitgezonden met de dringende oproep om de instructies van de Rijksoverheid te volgen en met klem om de 1,5 meter afstand te houden. ,,Blijf thuis. Bescherm u zelf en de mensen om u heen. Samen tegen Corona. Keep your distance to others.11:15 – Politie: “Neem ons serieus wanneer we je aanspreken op ‘social distancing’”

Lang niet iedereen houdt zich aan de maatregelen van het RIVM. En de agenten die moeten handhaven, worden niet altijd serieus genomen. Dat zegt politievakbond ACP. Volgens de vakbond nemen politieagenten grote risico’s. “Reanimaties, aanhoudingen, het werk blijft doorgaan.”

Mensen moeten minimaal anderhalve meter afstand van elkaar houden, om een snelle verspreiding van het virus te voorkomen.

11:05 – Meldkamer van Noord-Nederland  waarschuwt jongeren: “Dit is serieus!”
“Dit is om jullie wakker te schudden. Er gelden nieuwe regels op straat.” In een videoboodschap roept de meldkamer van Noord-Nederland jongeren op om de coronaregels niet te negeren. “Denk aan je opa. Denk aan je oma. Jij kunt ze beschermen.”

Het gebeurd nog te vaak dat jongeren elkaar opzoeken. In Harlingen Dat meldt de gemeente op facebook. “Blijf thuis en zoek elkaar digitaal op. Of houd in ieder geval 1,5 meter afstand van elkaar. Denk aan de kwetsbare mensen in onze samenleving.”

11:00 – Vrouwen moeten zoveel mogelijk thuis bevallen
Verloskundigen in Fryslân roepen vrouwen op om zoveel mogelijk thuis te bevallen. Om zo de druk op de ziekenhuizen. Als het echt niet anders kan, dan is poliklinisch bevallen wel mogelijk, maar niet meer met de eigen verloskundige.

Dit besluit is vrijdagmiddag genomen. Na twee dagen intensief contact tussen ziekenhuizen, gynaecologen en verloskundigen.

10:30 – Er toch met zijn allen gezellig op uit gaan is solliciteren naar een lockdown.
Massale oproep om niet naar buiten te gaan
Gisteren was het rustig op het strand van Lemmer. Op verschillende de stranden, zoals die van Zandvoort, was het echter, ondanks het coronavirus, druk met dagjesmensen. In de rij voor de patatwagen en viswagen werd geen rekening met de anderhalve meter afstand gehouden.


Foto Hilly Jansen

Ook in het Amsterdams bos was het bij de bloeiende Japanse tuinen erg druk. Daar was de anderhalve meter regel ook niet de standaard.

Waar gisteren de verschillende burgemeesters van strandgemeenten al opriepen om niet meer naar de stranden te komen, wordt er ook op de social media massaal opgeroepen om binnen te blijven.

Er toch met zijn allen op uit gaan, is solliciteren naar een lockdown!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X
X

Deel dit met een vriend