Foto’s / Eerste fase herstel oude glorie Jouster Toer

0

JOURE – Voor menig Jouster is donderdag gestart met dat waar men al tijden naar uit kijkt, het zichtbare herstel van de Jouster Toer. Rond de klok van half acht in de ochtend werd een grote kraan opgesteld bij de Hobbe van Baerdt kerk. Deze was nodig om vijf van de acht staanders, drie stonden nog op de toren, naar boven te hijsen.

Voor de kerstdagen klaar
Wanneer de staanders zijn terug geplaats, worden de posities uitgetekend. Op basis daarvan wordt door aannemer Jurriëns Noord aan de bouw van de zo herkenbare lantaarn begonnen. Bij een bouwbedrijf in Sneek is men inmiddels al begonnen met de constructie van de zogenaamde makelaar, de verticale hoofdbalk in de torenspits.

Naar verwachting van opdrachtgever en eigenaar Stichting tot Behoud van Rijksmonumenten (BRM) zal de Jouster Toer, bij monde van penningmeester Jan de Vries, voor de kerstdagen in oude glorie zijn hersteld.

Financiering
De torenspits werd eind 2018 verwijderd. Het bleek dat dit deel in een dusdanig slechte staat was, dat het niet meer kon worden hersteld. Het heeft tot september 2019 geduurd voordat de benodigde financiering van 285.000 rond was.

De Fryske Marren, tot 2016 eigenaar van de toren, draagt 200.000 euro bij. De overige 85.000 wordt volgens De Vries niet door stichting opgehoest, wie dat wel doet wilde hij eerder niet aangeven. De financier zal na de oplevering worden bekend gemaakt.

Foto’s Orange Pictures / Douwe Bijlsma

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend