Âldjiersploech stipet foarstanders sânwinning

0

DE FRYSKE MARREN – Op onze redactie kregen wij zaterdag een anonieme mail binnen van een groep vrienden uit het voormalige Gaasterland. Het zou gaan om een Aldjiersploech, welke voorstander is van zandwinning in het IJsselmeer. Het mailadres waarmee de mail is verzonden blijkt inmiddels niet meer te bestaan.

Hieronder leest u de tekst uit de mail. Dit verklaard tevens de spandoeken met teksten die nieuwjaarsdag ineens in Gaasterland stonden.

Âldjiersploech stipet foarstanders sânwinning

Zandwinning, een actueel thema in Gaasterland. De één is voor, de ander tegen en weer een ander weet het niet zo goed, maar de negativiteit van de nee-stemmers wordt de inwoners bijna door de strot geduwd. Veel voorstanders durven hun mening niet meer te uiten. Door deze verdeeldheid is het in ieder geval een thema voor discussie, een discussie die eigenlijk niet meer wordt gevoerd. Feiten ontbreken, negatieve one-liners voeren de boventoon. Ook dat was het geval binnen onze vriendenploeg. Zandwinning, wat is eigenlijk de bedoeling? Wat houdt het in? Wat is de status van het besluitvormingsproces? Eigenlijk wisten we het niet goed en door de veelal negatieve propaganda van regionale media en kranten kwamen we er niet uit. We hebben ons nader verdiept in het project en op die manier een beeld verkregen van de zandwinning. Een volgende discussie ontstond. We waren het er al snel over eens dat velen meegaan in de negativiteit rondom de zandwinning en dat voorstanders zich hierdoor op de achtergrond houden. “Moatte we hjir net wat oan dwaan?”, was al snel een vraag die bij ons opkwam. Met zijn allen brainstormen, nogmaals nadenken, weer het één en ander aanpassen en uiteindelijk kwamen we tot het besluit “It moat toch mar wêze!”. Het idee om een aantal positieve spandoeken als oudejaarsstunt op te hangen moest het worden om op die manier de hele discussie rondom de zandwinning wat positieve energie te geven. In de nacht van oud en nieuw zijn we op pad gegaan en hebben we de spandoeken op verschillende plekken in de gemeente neergezet. In de loop van nieuwjaarsdag werden steeds meer spandoeken ontdekt. Via verschillende wegen hebben overwegend positieve berichten ons bereikt. Helaas vonden de nee-roepers het nodig om zelfs deze onpartijdige spandoeken te bekladden, te verwijderen of zelfs aangifte te doen. Uiteraard is dit erg jammer en veelzeggend over wat er momenteel in onze gemeente speelt. Maar gelukkig heeft deze actie bijgedragen aan meer realisme en voelt een ieder met een opbouwende mening zich gesteund. Negativiteit brengt onze gemeente niet verder, opbouwende kritiek en meedenken is wat we gesteund hebben. Wij hebben daarmee ons doel bereikt en hebben daarom inmiddels de spandoeken weer opgeruimd. We hopen op een opbouwende voortzetting van de discussie en een uitkomst die onze gemeente verder vooruit brengt! En wie wij zijn? Wellicht zult u het nooit weten, maar we zijn met velen.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend