Lemster Dickens Festijn wordt met Dickens Mysterie ‘beleving’ met een hoofdletter

0

LEMMER – Op 24 november verscheen in de ‘Dickens Daily’ het eerste bericht over de vermissing van de dertigjarige Amy S, een met blonde krullen getooide ‘dame van plezier’ in Dickensdorp Lemmer.

Ze was de avond voor haar verdwijning nog gesignaleerd in Herberg De Laatste Stuiver, waar een woordenwisseling met enkele nog niet bekende personen heeft plaatsgevonden. Twee dagen later werd het ontzielde lichaam van de Lemster lichtekooi aangetroffen op Scarlet Street in de achterstandswijk Whitechapel. De beroemde detective Sherlock Holmes heeft samen met zijn rechterhand dokter Watson de zaak voortvarend ter hand genomen, maar kon nog geen mededelingen doen over de dader. Wel is er een aantal verdachten, waaronder zich met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de dader van de gruwelijke moord bevindt.

Beleving is troef

Lemmer pakt uit op 15 en 16 december tijdens het Lemster Dickens Festijn met een moordmysterie. “Het Dickens Festijn moest meer worden dan een parade langs een aantal negentiende-eeuwse karakters die regelrecht uit de boeken van Dickens lijken te zijn gestapt” verduidelijkt Amarins de Haan van de organisatie. “Er worden rond de jaarwisseling op diverse plaatsen in Nederland Dickens festivals georganiseerd. In Lemmer willen we de bezoekers iets meer bieden, een totaalbeleving. Dat is al begonnen op 28 november met op elke werkdag een nieuw filmpje, twaalf in totaal, op YouTube en de Facebookpagina van het Lemster Dickens Festijn, waarin de verhaallijn, de verdachten en hun mogelijke motieven worden geïntroduceerd. Maar met het bekijken van deze filmpjes ben je er nog niet. Want op het Dickens Festijn op 15 en 16 december ligt de sleutel tot het oplossen van deze moord. De geestelijke vaders van het Moordspel zijn Bob Vermeeren en Lammert Groenhoef, die op deze manier een ‘moorddadig’ spel in elkaar hebben gezet waarmee de bezoekers niet alleen in het spel worden meegezogen, maar er onderdeel van worden. Uiteraard wordt de ‘gouden tip’ rijkelijk beloond.”

Nachtkaars

Bijna leek het Dickens Festival als de spreekwoordelijke nachtkaars uit te gaan, toen initiatiefnemer Sjouke Boschma, na twee meer dan succesvolle edities in 2016 en 2017, aankondigde er een punt achter te zetten. De organisatie van het historische festijn bleek een te zware wissel te trekken op zijn toch al schaarse vrije tijd. Een groep enthousiaste vrijwilligers was van mening dat dit succesvolle feest niet verloren mocht gaan voor Lemmer, pakte de draad op en richtte in het voorjaar van 2018 de Stichting Lemster Dickens Festijn op.

De opzet van het festijn blijft gelijk. Een winterevenement in Dickens Stijl; met een winterfair, muziek, horeca en straattheater. Daarnaast sprak het stichtingsbestuur het voornemen uit om jaarlijks met een nieuw thema te gaan werken, om het festijn voor de bezoekers verrassend en vernieuwend te houden. Te beginnen met het mysterie van de vermoorde Amy S. “Bovendien moet het een feest van de Mienskip worden” benadrukt Amarins. “Een feest met een dergelijke omvang kan alleen succesvol georganiseerd worden met voldoende draagkracht vanuit de Lemster gemeenschap; de Stichting en het projectteam zijn katalysator en coördinator. Maar de daadwerkelijke organisatie is in handen van ‘de mienskip’ zelf in de vorm van werkgroepen, bedrijven en inwoners van Lemmer, die op wat voor manier dan ook hun steentje bijdragen.”

Beleving

Wat valt er voor bezoekers op zaterdag 15 en zondag 16 december te beleven in het centrum van Dickensdorp Lemmer van 1888, de periode van Queen Victoria, van Charles Dickens, van grote tegenstellingen tussen arm en rijk? Eigenlijk te veel om op te noemen, we doen dus een greep.

Het Dickens festijn is dé gelegenheid om een groot aantal karakters uit de boeken van Dickens te ontmoeten. Weeskinderen, krantenjongens en –meisjes, kastanje verkopers, schoorsteenvegers, gekken, zwervers en dronkaards bevolken de Upperclass Street, Market Road, Ghost Alley en Whitechapel. Maar ook kantoorklerken, oude en jonge vrijsters,  deftige notabelen en patrons van de vele uitspanningen in Dickensdorp.

Er zijn meer dan veertig muzikale acts, variërend van grote koren tot straatmuzikanten, van draaiorgels, tot musicalkinderen. Op beide dagen is er een divers aanbod van ruim 30 straattheateracts. Van een aantal losgeslagen matrozen tot aan een echte Dickens-school. De straatbende van Oliver Twist dwaalt rond op Dickens Fair aan de Market Road en maakt inwoners van Dickensdorp ‘lichter’ door ze als een stel volleerde zakkenrollers te verlossen van hun beurs. Ontmoet Charles Dickens zelf en luister naar zijn voordrachten op de Upperclass street. Op Ragged Road trekt varkensboer Markus naar de veemarkt. Vergezeld van vrouw, twaalf kinderen, twee zeugen en een beer, hij verwacht goede zaken te doen op de jaarlijkse veemarkt. Brandweerlieden blussen een brand, matrozen zijn op zoek naar drank en gewillige vrouwen, ondertussen zingt een koortje Christmas Carols.

Struin langs de marktkooplieden die op de Dickens Fair hun waar aanbieden. Op deze sfeervolle kerstmarkt vind je kramen met een divers aanbod in de unieke Dickenssfeer.

Ondertussen zorgen de horecaondernemers voor de smakelijke kant van de totaalbeleving die Lemster Dickens Festijn heet.

En niet te vergeten….Het Dickens Mysterie !!!

Lemster Dickens Festijn

Zaterdag 15 december van 16:00 – 21:00 uur.

Zondag 16 december van 14:00 – 19:00 uur.

Uitgebreide informatie op: www.lemsterdickensfestijn.nl

Door Wim Walda
Foto’s: ©ThomasVaer fotografie

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend