Verzet tegen zandwinning IJsselmeer groeit

0

MIRNS – Het verzet tegen de plannen voor zandwinning in het IJsselmeer neemt toe. Natuurorganisaties en omwonenden komen donderdag bijeen op een speciale hoorzitting over de plannen van het bedrijf Royal Smals, dat de komende 30 jaar zand wil halen uit de bodem van het meer.

Dat zal gebeuren op zo’n zeven kilometer uit de kust bij Mirns. Volgens de natuurorganisaties zal dat schade toebrengen aan de natuur en volgens omwonenden zal het voor veel overlast zorgen. En er zijn zelfs vraagtekens bij de winning gezet door het waterschap van Noord-Holland, dat het IJsselmeer voor drinkwater gebruikt.

Voor de inwoners van Mirns zelf ligt het probleem vooral bij het lawaai dat de winning zal maken en het veranderende uitzicht. “We zijn bang dat er een constante bromtoon te horen zal zijn. En dat 30 jaar lang, 24 uur per dag en 6 dagen per week”, zegt Baukje Miedema. Zij woont aan de IJsselmeerkust en zal vanuit haar tuin uitzicht hebben op het zandwinningseiland.

“Dat zijn hoge gebouwen op een eiland van zo’n 17 hectare groot. Die zullen wij heel goed kunnen zien. En dat is gewoon vervelend.” Volgens Miedema geldt dat niet alleen voor de inwoners van Murns, maar ook voor de omliggende dorpen aan het IJsselmeer.

Rijkswetterstaat, de provincie en het college van burgemeester en wethouders van De Fryske Marren zijn allen akkoord gegaan met de plannen, maar de gemeenteraad moet er later deze maand nog over praten. De tegenstanders hopen het met de informatiebijeenkomst van donderdag nog tegen te kunnen houden.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend