Mastercompetitie: volleyballen op niveau, maar niet in het weekend

Door: Lutske Bonsma wo 1 mei, 16:15 Sport
Aangeleverd
De teams van SNVV uit Sint Nicolaasga en LVC Lemmer spelen tegen elkaar in de mastercompetitie.
De teams van SNVV uit Sint Nicolaasga en LVC Lemmer spelen tegen elkaar in de mastercompetitie.

Volleyballen op niveau, zonder elke zaterdag een wedstrijd te spelen. Dat kan in de mastercompetitie. Afgelopen najaar is deze competitie in de regio noord met vier damesteams van start gegaan. Spelers die minimaal promotieklasse hebben gespeeld en mee willen doen aan een fanatieke en gezellige competitie kunnen zich aanmelden. 

Je volleybalt op niveau, beleeft al jaren veel plezier aan de sport, maar stopt omdat je niet meer elke zaterdag in de sporthal wilt doorbrengen. Het gebeurt regelmatig. En dat is zonde, vinden Nynke Groenendal van SNVV uit Sint Nicolaasga en Geanne Gommer van LVC Lemmer. In de mastercompetitie kiezen zij ervoor om één avond per week te trainen en één wedstrijd per maand te spelen, op een doordeweekse avond. In de regio noord is dit seizoen een damescompetitie gestart, maar heren zijn ook van harte welkom om hun eigen competitie te beginnen. 

Je wilt wel je niveau behouden
Bij LVC hoorden ze twee jaar geleden over het bestaan van de mastercompetitie. Geanne: “Wij hoorden dat de volleybalbond deze competitie aanbiedt en zagen de voordelen ervan. Als team hebben we brieven en mailtjes naar alle verenigingen in de regio gestuurd om te vragen of ze interesse hadden. Dat was in februari 2022. Dat jaar is het nog niet gelukt om de competitie te starten; het had wat meer tijd nodig. Het is ook wel een beslissing, want gevoelsmatig doe je een stap terug als je niet meer wekelijks een wedstrijd hebt, en je wilt wel je niveau behouden. Wij hebben de afweging gemaakt: wie gaat er door als we in de reguliere competitie blijven spelen, en wie als we aan de mastercompetitie meedoen. We zijn allemaal moeders met jonge gezinnen, die daarnaast ook werken. Vooral die zaterdag ging ons tegenstaan, en daarom hebben we gekozen voor de mastercompetitie. Een team uit Zwolle, Sint Nicolaasga en Heerenveen zijn ook aangehaakt, en zo konden we starten.”


De teams van SNVV uit Sint Nicolaasga en LVC Lemmer spelen tegen op vrijdagavond een wedstrijd.

Heerlijk om weer te volleyballen
“Ik was een aantal jaren gestopt met volleybal, en ik wilde wel weer beginnen toen ik over de mastercompetitie hoorde”, vertelt Nynke. “We zijn met drie vrouwen om tafel gaan zitten en gaan nadenken wie we konden vragen om mee te doen. Diezelfde avond hebben we een aantal dames gebeld, en dat resulteerde uiteindelijk in een team van zeven dames, waarmee we konden starten. Het zou mooi zijn als daar nog een aantal dames bij komen. Ik vind het heerlijk om weer te volleyballen. Ik heb wel andere sporten geprobeerd zoals zumba en fitness, maar dat was het niet. Dat is gewoon niet gezellig.”

We zijn wel fanatiek
Geanne: “Ik herken wat Nynke zegt, want ik ben tijdens mijn studententijd gestopt met volleybal en heb toen hardlopen opgepakt, en ik doe ook aan bootcamp. Dat vind ik echt heel erg leuk, maar het is geen volleybal. Als ik na het volleyballen thuiskom, denk ik: ‘Wat heb ik gelachen. Wat hebben we het leuk samen’. Dat mis je heel erg als het er niet is. Voor de duidelijkheid: het is niet alleen gezelligheid, de mastercompetitie is wel op niveau. We zijn fanatiek en hebben de drive om te winnen.” “Meedoen is belangrijker dan winnen, totdat we in het veld staan”, grijnst Nynke.

Veel mogelijkheden
Geanne (zij speelde tweede divisie) en Nynke (promotieklasse en derde divisie) roepen vrouwen, die minimaal promotieklasse hebben gespeeld, op om zich te melden. Hun eigen teams kunnen aanvulling gebruiken, maar ook complete teams zijn welkom. Je kunt in september beginnen, maar het mag ook in januari of februari volgend jaar.

Nynke: “We zijn heel flexibel. Zo heb je de vrijheid om je wedstrijdavond te bepalen. Als het maar door de week is. En als er dames verhinderd zijn, zijn de lijntjes kort en overleggen we in de groepsapp of we de wedstrijd kunnen verplaatsen. Die flexibiliteit is heel belangrijk.”

“In overleg met NEVOBO bepalen we hoeveel wedstrijden we per jaar willen spelen”, vult Geanne aan. “Dat hangt er ook vanaf hoe groot de poule is. We kunnen nu niet zeggen dat we standaard twee keer tegen elkaar spelen, want stel dat de poule uit zeven of acht teams bestaat, dan heb je veel te veel wedstrijden. Het zou mooi zijn als er vijf of zes teams zijn. Zijn het er zeven of acht, dan kunnen we onderscheid maken naar niveau.”

Oud-volleyballers die weer willen beginnen
Binnen volleybalverenigingen zou het bestaan van de mastercompetitie bekend moeten zijn. Dus hopen de dames dat oud-leden dit artikel lezen.

“Er moeten oud-volleyballers zijn die weer willen beginnen”, denkt Nynke. “In volleybalstad Sneek of in plaatsen waar we vroeger veel wedstrijden hebben gespeeld, zoals Bolsward, IJlst, Easterein, Harkema, Ureterp of Nijland.”

Geanne: “Al zouden we maar één iemand bereiken die het leuk vindt. En onze oproep is niet alleen gericht aan vrouwen. Ik denk dat er ook mannen zijn die een mastercompetitie wel zien zitten.”

Marc de Haan, accountmanager van NEVOBO Noord:  “Op niveau ballen, maar wel door de week” 
“In een aantal regio’s begint de mastercompetitie te lopen”, weet Marc de Haan van volleybalbond NEVOBO. “Het zou leuk zijn als er in Friesland meer teams deelnemen, want met drie, vier teams heb je niet echt een competitie. En als je daardoor grotere afstanden moet rijden om een wedstrijd te spelen, kost het alsnog veel tijd. Het zou ook mooi zijn als mensen van buiten zich aanmelden, want als spelers uit de reguliere competitie in de mastercompetitie gaan spelen, raken teams hun mensen kwijt.”

“Als bond vinden wij de mastercompetitie wel zo belangrijk, dat wij de mogelijkheid bieden om dubbele wedstrijden te spelen. Door de week speel je een wedstrijd in de mastercompetitie en in het weekend in de reguliere competitie. Zo kun je kijken of de mastercompetitie wat voor je is. Zoniet, dan kun je zonder probleem terug naar de reguliere competitie. We hopen dat veel (oud)volleyballers zich aanmelden, dan is er voor je het weet een serieuze mastercompetitie binnen de provincie.”

Meer info of aanmelden bij: competitie.noord@nevobo.nl

Aangeleverd
Tekst: Lutske Bonsma