Komend weekend: Achttiende Sleepbootdagen in Woudsend

Door: Eelke Lok do 2 mei, 19:38 Cultuur en uitgaan
Foto: Thea de Jong
Sleepbootdagen Woudsend
Sleepbootdagen Woudsend

WOUDSEND - Toen zo’n ruim 35 jaar geleden in Woudsend werd begonnen met om het jaar het organiseren van feestelijke sleepbootdagen waren de huidige commissieleden Fokje Nagelhout en Joris Baas nog niet eens geboren. En toch zijn zij intussen ook besmet met het virus dat ervoor zorgt dat de achttiende sleepbootdagen in het weekeinde van 3, 4 en 5 mei in Woudsend weer zullen worden gevierd. En dus willen ze best vertellen wat er die dagen allemaal gaat gebeuren in Woudsend. En dat is nog al wat.

Midden in het dorp aan weerszijden van de Hellingbrêge liggen dat weekeinde zo’n zestig sleepboten en vijftien opdrukkers in de Woudsender Ee aan de kade. Niet langszij, maar met de kop naar de wal. Ook de haven voor het MFC De Driuwpôlle is gereserveerd voor die mooie rij sleepboten. Die overigens amper nog als sleepboot aan het werk zijn, maar nu in de handen zijn van liefhebbers. Die hijsen allemaal alle vlaggetjes die ze kunnen vinden en tonen trots hun schip. Vooral in beeld zijn natuurlijk die oude sterke scheepsmotoren van uitzonderlijke kwaliteit.

Historie
Die sleepboten zijn het belangrijkste in dit feestelijke weekeinde. Fokje Nagelhout: “Dan sjogge we nei it ferline fan Wâldsein.” Woudsend was immers eertijds een plaats van diverse grote scheepshellingen. Bovendien was Woudsend over water één van de knooppunten in de provincie. Alles kwam daar langs, en het meeste werd gesleept. Ook tegenwoordig is Woudsend trouwens een plaats waar tientallen watersport- en professionele vaarbedrijven een plaats hebben gevonden.

Dat gevoel terugbrengen, daar gaat het om. Niet alleen kijken. Met een van de sleepboten kunnen ook tochtjes van zo’n twintig minuten worden gemaakt. Dat is een rondje heen en terug door Woudsend, langs de andere sleepboten. Die overigens heel graag naar Woudsend komen, eens in de twee jaar. Joris Baas vertelt dat binnen een paar weken alle ligplaatsen al bezet waren. Die sleepboten hebben dubbel werk, want ze gaan daarna door naar Zwartsluis, waar zelfs 250 sleepboten liggen. Die ruimte heeft Woudsend niet.

Bungee-roeien
Maar er is wel wal, en dus is er veel meer te doen. De organisatie, een subcommissie van de organiserende Ondernemersvereniging Woudsend, zit niet stil. Vooral het aantrekken van vrijwilligers is moeilijk, volgens Fokje, maar natuurlijk redden ze dat ook. Die vrijwilligers zijn nodig voor al die activiteiten. Die Woudsend dat weekeinde tot een zeer gezellige plaats maken.

Zo is er vrijdags al wat nieuws: het Woudsender kampioenschap bungee-roeien. Zes roeiers in een roeiboot die een stuk elastiek zover moeten uittrekken om tot de bel te geraken. Wie het snelst belt is kampioen. Dat gebeurt bij de Woudsender loswal, die trouwens ook vol staat met stationaire motoren en old timers, zowel auto’s als motors. De opdrukkers, het kleine platte motorslepertje die de skûtsjes indertijd opduwden van plaats naar plaats als er geen of te veel wind was, gaan ook nog trekwedstrijden en behendigheidsproeven doen in de passantenhaven.

Boerenmarkt en oude ambachten
Even verderop in Woudsend is er de Boerenmarkt. Het donderdagse zomerhoofdpunt nu speciaal het hele weekeinde. Tegelijk is er een markt waar oude ambachten zich presenteren. De twee molens zullen draaien, de kerken zijn open voor bezichtiging. De Elfstegenroute glimt. Er zijn vier podia op verschillende plaatsen en daar presenteert de muziek zich. Shantykoren zullen aanwezig zijn om het duizendkoppige rondlopende publiek te vermaken. Woudsend roept: ‘Kom maar bij ons langs.’

Die mensen die dat doen kunnen hun auto parkeren op de ijsbaan, als het water voldoende gezakt is. Van daaruit gaat de looproute naar de loswal. De brug in het centrum is afgesloten, want van daaraf heb je een prachtig uitzicht over de feestelijke rij sleepboten, en daar staat iedereen.

4 mei
In principe is gezelligheid geen vriend van de Dodenherdenking op 4 mei, maar die herdenking in Woudsend is nu ‘onderdeel’ van het programma. Die wordt de zaterdagavond gehouden in de Karmelkerk.

Sleepbootschipper
In de loop van de voorbije sleepbootjaren is in Woudsend het initiatief genomen om dan ook tweejaarlijks iemand van de bevolking te benoemen tot sleepbootschipper. Die loopt dan het hele weekeinde met een schipperspet op zijn of haar hoofd. Daarmee worden de vrijwilligers in Woudsend geëerd. De uitreiking daarvan is het officiële begin van de sleepbootdagen. Niemand weet van tevoren wie die prijs zal krijgen, het is altijd een verrassing. Fokje Nagelhout kijkt even op: “Mar ik hoopje dat it diskear in jongerenien wurd.” Maar nóg liever heeft ze het eerste weekeinde van mei schitterend weer...

Foto: Thea de Jong
Tekst: Eelke Lok
Sleepbootdagen Woudsend
Sleepbootdagen Woudsend
Sleepbootdagen Woudsend
Sleepbootdagen Woudsend