Chinees top ballet in het Abe Lenstrastadion

Door: Marianne Bouwman Cultuur en uitgaan
Inspiration and Glory, reis Being
Inspiration and Glory, reis Being Foto: Pelle van Erve

HEERENVEEN - Het Abe Lenstra Stadion is niet alleen het hart van het Heerenveens voetbal, maar op 6, 7 en 9 juni ook het podium voor een unieke voorstelling van het wereldberoemde Nationaal Ballet van China. Voor drie avonden op rij wordt het stadion omgetoverd tot een openluchttheater waar ‘Inspiration & Glory’ voor een eenmalige en unieke ervaring zorgt. 

Jan van Erve uit Wiuwert en Michiel Florusse uit Sneek brengen deze show van wereldklasse naar Friesland. Door er volledig hun eigen draai aan te geven belooft het een voorstelling te worden zoals je niet eerder hebt gezien. Dit bijzondere evenement mag je zeker niet missen: Chinese legendes komen tot leven met dans en een live orkest in het Abe Lenstra Stadion, het allereerste podium van een Europese tournee,

Noord-Nederland op de kaart
Wanneer Jan en Michiel twee jaar terug vernemen dat het Chinees ballet opnieuw wil gaan touren en dat ze dat ook nog het liefst in Nederland doen, hoeven ze niet lang na te denken. Op het wensenlijstje van de Chinezen staat de Stopera in Amsterdam, het theater dat het meest voor de hand ligt voor een voorstelling als deze. Maar daar denken Jan en Michiel anders over. “Eigenlijk rees direct bij ons de vraag: waarom moet het wederom in de Randstad? Na Utrecht begint niet Duitsland al, daarboven ligt ook nog een heel stuk Nederland. Musical De Tocht is een prachtig voorbeeld dat laat zien dat grote evenementen ook succesvol in Friesland kunnen plaatsvinden. Zo ontstond het plan om deze voorstelling ook naar Friesland te halen. We wilden alleen wel een locatie die anders is dan anders”, aldus Jan van Erve.

Volledige avond uit
Vanuit Jan zijn achtergrond bij sportclub Heerenveen komen de heren bij het Abe Lenstra stadion terecht. Het is een plek die vrijwel iedereen kent. Precies waar de mannen naar op zoek zijn. “Hoewel de Stopera een prachtige locatie is aan het water in Amsterdam, heeft het ook iets chics. Mensen gaan er veelal opgedoft naartoe, de kaartjes zijn vaak prijzig waardoor de drempel wat hoger wordt om er naar binnen te gaan. Wij willen dat iedereen van deze show kan genieten. En uit de praktijk blijkt nu eenmaal dat mensen gemakkelijker naar een stadion gaan dan naar een theater”, legt Michiel uit.

De voorstellingen staan gepland op drie zomeravonden, op 6, 7 en 8 juni. Michiel: “Het is dan wat later donker dus de voorstelling begint ook wat later, maar omdat je al om half zeven naar binnen kunt, heb je echt een volledige avond uit. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om voorafgaand aan de show te genieten van een authentiek Chinees menu. Om kwart voor negen begint het voorprogramma dat Dan Karaty heeft gemaakt, samen met zestig door hem geselecteerde en veelbelovende dansers. Daarna volgt de voorstelling om tien uur en naar verwachting is de avond rond half twaalf afgelopen.”

Cultuur voor iedereen
Ook aan mensen met ‘financiële uitdagingen’ hebben Jan van Erve en Michiel Florusse gedacht. Zo zijn de instapkaarten bewust scherp geprijsd op € 27,50. Jan: “Deze show komt nooit weer terug, het is echt een eenmalig en uniek evenement. We gunnen het iedereen om hiervan te genieten. Daarom zijn de goedkoopste kaartjes ook zo laag geprijsd. Bovendien geven we elke avond kaartjes weg aan mensen die het financieel misschien wat minder makkelijk hebben, zodat ook zij dit evenement met hun partner of hun gezin kunnen beleven. Juist omdat dit heel erg gaat over inclusiviteit en toegankelijkheid. En niet over mensen met een hele dikke portemonnee”, legt Jan uit.

Ruimte voor Nederlands talent
De basis van de show is zoals het in China ook wordt uitgevoerd. Wel is het Jan en Michiel gelukt om de Chinezen over te halen niet met een decor te werken, maar met geavanceerde LED-schermen. Daarnaast spelen ze ook met een ander orkest dan het eigen, wat niet gebruikelijk is.

Jan: “Anders dan de dansers, komt het orkest niet uit China. Hiervoor maken ze voor ons een uitzondering. Wij stellen het orkest samen met de meest veelbelovende getalenteerde musici van de verschillende conservatoria uit ons land en het Concertgebouw. Ook koppelen we de Chinese dirigent van het orkest aan Rolf Verbeek, een veelbelovende Friese en talentvolle dirigent. Met deze voorstelling halen wij dus een internationaal topevenement naar Nederland om daar vervolgens jonge, getalenteerde mensen uit ons eigen land aan te koppelen en ze te inspireren om hun dromen waar te maken.”

Oude mythes in déze tijd
Het bijzondere van de voorstelling is dat het gaat over vier Chinese mythes uit het verleden. Samen vertellen ze een uniek verhaal over samenwerken, doorzettingsvermogen, ambitie en oprechtheid. Thema’s die heel mooi in deze tijd passen, vindt Michiel. “Om mensen voor te bereiden op de show en ze te laten begrijpen wat er gedanst wordt, geven we hierover voorafgaand aan de show uitleg. Ook het voorprogramma van Dan Karaty bevat dezelfde verhaallijnen, dus voordat de voorstelling start hebben de bezoekers een heel goed beeld van waar ze naar gaan kijken. Zo kunnen ze optimaal genieten van de show.”

Laten zien dat het hier óók kan
Zowel Jan en Michiel zijn er ontzettend trots op dat ze deze geweldige en bijzondere voorstelling naar Friesland brengen. “Ik merk in alles dat we in het Noorden altijd een stap harder moeten lopen om dingen voor elkaar te krijgen”, aldus Jan. “Er gebeurt altijd veel in de Randstad. Amsterdam-Heerenveen is nu eenmaal verder dan Heerenveen-Amsterdam, als je begrijpt wat ik bedoel. Daarom is het voor mij een enorme drijfveer om het hier in Friesland ook voor elkaar te boksen. We willen heel graag laten zien dat het hier óók kan.

Verder ben ik er erg trots op dat we de show voor iedereen toegankelijk maken en dat we het talent in ons land kunnen koppelen aan zo’n prachtige internationale show als deze en ze zo de kans te geven om voor een geweldig publiek van 14.000 man te spelen.”

Friesland als podium
Michiel Florusse en Jan van Erve hopen met deze show onder andere werelden bij elkaar te brengen en mensen te inspireren om te gaan bewegen in de vorm van dans. “Ook hopen we dat bezoekers aan het einde van de avond naar huis gaan met de gedachte: ‘Ik heb een hele bijzondere avond beleefd die ik niet had willen missen.’ Maar ook dat we met deze voorstelling iets in het Noorden van Nederland in gang hebben gezet. Dat we met elkaar in staat zijn om regelmatig dit soort prachtige evenementen te organiseren”, sluit Jan van Erve af.

Tekst: Sonja Harkema
Foto’s: Pelle van Erve

Inspiration and Glory
Jan van Erve en Michiel Florussen
Inspiration and Glory