Baggeren Nannewiid verloopt volgens planning

Algemeen
Baggeren Nannewiid verloopt volgens planning
Baggeren Nannewiid verloopt volgens planning Foto: Dennis Stoelwinder

OUDEHASKE - Het uitbaggeren van het Nannewiid verloopt volgens planning van Wetterskip Fryslân.  In oktober 2023 is de baggerboot te water gelaten. Inmiddels is een flink stuk van het meertje uitgebaggerd. 

Het baggeren is van belang voor de toekomst van het water bij Oudehaske, dat mede door waterplanten dichtslibt. Hierdoor kon er voor recreatie bijna geen gebruik van worden gemaakt. Daarnaast is de polderplas in het oorspronkelijke veengebied aangewezen als een water waar de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water gehaald moeten worden. Het Nannewiid moet daarom uiterlijk 2027 schoon zijn.

Deel van Nannewiid baggeren

Wetterskip Fryslân wil de kwaliteit van het water van het Nannewiid  verbeteren, door een gedeelte van de polderplas uit te baggeren. Om te bepalen waar het baggeren plaats moet vinden zijn er eerder metingen verricht. Het deel dat uitgediept word betreft het westelijke deel, aan de kant van Haskerhorne, en de noordelijke punt tegen Oudehaske aan. Ook de opvaarten worden in de werkzaamheden meegenomen. Volgens het Wetterskip gaat het om een sliblaag die varieert van 10 tot 100 centimeter dik. In het deel waar niet gewerkt wordt ligt weinig slib.

Weilanddepots
Voor de tijdelijke opslag van het slib dat uit het Nannewiid en de omvaarten wordt gehaald zijn twee zogenaamde weilanddepots in de directe omgeving van het Nannewiid aangelegd. Er is een depot van ongeveer 13 hectare ten zuiden van Oudehaske en één van circa 5 hectare ten westen van het Nannewiid.

Het huidige plan is dat de baggerwerkzaamheden in juni jaar klaar zijn. In 2026 moeten de baggerdepots weer ingericht zijn als weiland.

Baggeren Nannewiid verloopt volgens planning
Baggeren Nannewiid verloopt volgens planning
Baggeren Nannewiid verloopt volgens planning