Face to Face: Ynschje Eizema zet zich enthousiast in voor onze maatschappij

Door: Lotte van der Meij di 30 apr, 16:15 Algemeen
Foto: Johan Brouwer
Ynschje Eizema
Ynschje Eizema

LEMMER - Voor Ynschje zitten er nooit genoeg uren in de dag. Want naast haar werk vervult zij ontzettend veel nevenactiviteiten. Haar werk voert ze al uit sinds 1988 bij dezelfde werkgever en ze zit al ruim veertig jaar bij de reddingsbrigade in Lemmer. Ze is zowel heel trouw en loyaal, maar daarnaast gek op afwisseling. We spreken Ynschje over bijna al haar hobby’s en activiteiten en hoe ze de liefde vond.

Ynschje Eizema (1968) is geboren en getogen in Lemmer. Om precies te zijn woont ze nog steeds in dezelfde straat en erf waar ze ooit geboren is, alleen op een ander huisnummer. Ze woont als kind op huisnummer 1, op de boerderij, van haar ouders. Haar vader was veehouder. Ze heeft een oudere zus en ze brengen een groot deel van hun jeugd buiten door. Ze helpen mee met de koeien melken, met de kalfjes, het hooi en trekker rijden. Jaren later gaat Ynschje zelf op het erf er tegenover wonen op huisnummer 2, het oude arbeidershuisje dat bij de boerderij hoorde. Met uitzicht op het weiland, wonend aan het water wil ze nooit meer van deze plek vandaan. Het huisje is uitgebouwd en helemaal naar wens gemaakt. Na het overlijden van haar ouders is de boerderij niet actief meer, maar een woonboerderij waar inmiddels haar zus met haar man woont. 

Ze ging naar de christelijke basisschool Koningin Wilhemina, de mavo in Lemmer en daarna naar de meao in Emmeloord. In die plaats is ze in principe altijd blijven werken. In 1988 begon ze daar bij het transportbedrijf van Wieren International BV dat later werd overgenomen door AB Texel BV. Ze heeft daardoor maar twee jaar op verschillende locaties gezeten, maar werkt nu weer in Emmeloord. Je kunt dus wel stellen dat ze een trouwe werkneemster is. Op haar werk houdt ze zich vooral bezig met facturering en andere administratieve werkzaamheden. Er is geen dag in het transport hetzelfde. “Het is best een mannenwereld maar voor mij werkt dat prima.”

Aan het wetter
Haar ouders zwemmen één keer In de week in het zwembad en nemen Ynschje en haar zus als kind mee. Omdat ze aan het water wonen gaat ze vroeg op zwemles en haalt al snel haar A en B diploma en gaat daarna op reddingszwemmen. Dit doet ze bij de reddingsbrigade in Lemmer en al sinds 1978. Ook al heel lang dus. “Reddingzwemmen is belangrijk omdat je leert hoe je snel en effectief kan reageren in noodsituaties in het water. Denk bijvoorbeeld aan verdrinking. Je leert reddingtechnieken, alles over waterveiligheid en het verbeteren van zwemvaardigheden. Dit alles binnen in een zwembad.” In de zomer van april tot september zwemt ze voor haar plezier ook buiten met zo’n gele rescue tube, zodat ze goed zichtbaar is voor anderen. “In de winter zie je me niet in het water hoor”, lacht ze.

Als muziek in de oren
Een andere hobby van Ynschje is muziek. Haar zus zat op een blauwe maandag bij een drumband en nam een blaasinstrument met één ventiel mee, maar het was Ynschje die daar geluid er uit kreeg. Haar ouders besloten Ynschje op haar tiende daarom naar de muziekvereniging Cresendo in Lemmer te sturen voor bugel lessen. Een bugel is een koperen blaasinstrument met drie ventielen dat vaak gebruikt wordt bij fanfares. En tot op de dag van vandaag speelt zij bij verschillende muziekverenigingen op dit bijzondere blaasinstrument. Inmiddels speelt ze bij Stêd Sleat uit Sloten en Looft den Heer uit Boornbergum. Boornbergum ligt niet echt in de buurt van Lemmer, hoe ze daar terechtgekomen is? Tja, dat is de liefde.

Liefde op tweede gezicht
Ooit tijdens een uitwisselingsconcert zo rond haar 25ste was er een gezamenlijk concert van de muziekverenigingen Crescendo en Looft den Heer. Daar viel haar oog op Lammert, tijdens de Lemster Week zag ze hem weer, maar daarna zijn ze elkaar uit het oog verloren. Tot het muziekconcours in 2013. Daar was hij weer. Dit keer trok ze de stoute schoenen aan en stuurde hem een mail. Inmiddels zijn ze getrouwd en woont hij bij haar in Lemmer, “Hij wist dat ik hier niet weg wilde, dus moest hij wel hier naartoe komen, maar nu spelen we wel samen bij zijn muziekvereniging in Boornbergum”, vertelt Ynschje. Ze hadden een mooie bruiloft verdeeld over twee dagen. Vrijdags voor de wet en zondags voor de kerk met beide muziekkorpsen erbij en dat maakte het helemaal compleet!

Drukbezet
Je kunt wel zeggen dat Ynschje zich behoorlijk inzet voor onze maatschappij. Naast dat ze bij twee muziekverenigingen zelf bugel speelt en haar werk bij de reddingsbrigade heeft ze nog veel meer interesses waar ze ook daadwerkelijk iets mee doet. Zo is ze voorzitter van de muziekvereniging Stêd Sleat uit Sloten. Daarnaast is ze ook voorzitter bij de kerk voor de kindernevendienst (diensten voor kinderen bij de kerk). Dat houdt in dat ze zich bezighoudt met de planning en ook soms zelf een dienst verzorgt. “Ik ga wel met mijn tijd mee hoor, want ik doe dat tegenwoordig ook wel op de iPad”, geeft ze aan. Ook zit ze in de pelgrimage-commissie van de kerk. Met als doel samen een dag per jaar een mooie wandeltocht maken.

Reddingsboei voor velen
Dan is er dus de reddingsbrigade Lemmer. Elke vrijdag avond geeft ze hier in het zwembad praktijkles. Dat houdt in dat ze leerlingen leert om te gaan met bijvoorbeeld iemand die kramp heeft, hoe je onder water zwemt of hoe je iemand moet redden met verschillende reddingtechnieken. Naast praktijklessen geeft ze ook theorielessen. Hoe handel je als het water heel koud is, maar ook hoe ga je om met verschillende weersomstandigheden, ze leert cursisten over de verschillende bodems, eb en vloed en welke vlag je wanneer hijst. “De reddingsbrigade helpt regelmatig bij evenementen, dan vind je ons met boten op het water denk aan het Iepen Frysk Kampioenskip Sloeproeien op de Zijlroede in Lemmer, de sinterklaasintocht en Lemmer Ahoy.” Het kan zijn dat er iemand in het water valt en dat je EHBO moet toepassen. Ook dat diploma bezit ze.

De overkoepelende organisatie van de reddingsbrigade Lemmer is Reddingsbrigade Nederland. “Je hebt het noordelijke rayon daaronder valt Groningen, Friesland en Drenthe en ook daar zit ik in de commissie. Ik houd me bezig met de administratie van examens, de planning en bijscholing. Ook ben ik examinator bij life saving and life guarding examens, leercoach en beoordelaar van instructeurs in opleiding”, aldus de enthousiaste Ynschje. Op de vraag of ze wel eens een avond thuis is, geeft ze lachend antwoord: “Ja hoor dinsdag- en donderdagavond probeer ik thuis te zijn.”

Als ze vrij heeft
Woensdag is haar vrije dag, al heeft ze dan soms ook nog een vergadering. In haar vrije tijd gaat ze graag wandelen en fietsen. Dan doen ze de fietsen achterop de auto en gaat ze met Lammert lekker fietsen in bijvoorbeeld Overijssel of Drenthe en in het voorjaar als de tulpen staan doen ze ook zeker de tulpenroute door de polder. Ze heeft nog een grote interesse namelijk: weidevogels. Zo is ze ook lid van de Vogelwacht Lemmer-Eesterga-Follega en vertelt ze op basisscholen over weidevogels. En of dat niet genoeg is, houdt Ynschje ontzettend van fotograferen. “Hiervoor deed ik verschillende cursussen met mijn spiegelreflex camera, maar tegenwoordig pak ik mijn IPhone. Het fotograferen schiet er eigenlijk een beetje bij in, waar haal ik de tijd vandaan”, zegt ze gekscherend.

Ze mist het boerderijleven soms wel, met name het vele buiten zijn maar het voordeel is dat je altijd op vakantie kunt gaan wanneer je wilt en dat doen ze dan ook. “Voor dit jaar hebben we een camper gehuurd dan gaan we door Scandinavië reizen, het wordt voor de eerste keer samen kamperen, dus ik ben heel benieuwd.”

Stiekem hoopt ze wat eerder met pensioen te kunnen gaan, “maar niet om stil te zitten er is nog zoveel leuks te doen.” Dan wil ze als vrijwilliger rondleidingen geven in natuurgebieden of bij het stoomgemaal in Lemmer. Met zoveel interesses, energie, hobby’s en kennis kan ze nog vele mensen inspireren en vooral heel veel leren. Ynschje is een voorbeeld voor velen. 

Foto: Johan Brouwer
Tekst: Lotte van der Meij